Lietuvas premjers sola pārdomātus un nesasteigtus alkohola ierobežošanas pasākumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis pirmdien apliecinājis, ka valdība veiks pārkārtojumus, lai samazinātu alkohola pieejamību, bet vienlaikus norādījis, ka runa nav par revolucionārām un nepārdomātām pārmaiņām.

Pērnruden Seima vēlēšanās uzvarējusī Zemnieku un zaļo savienība, kas deleģēja bezpartijisko Skverneli valdības vadītāja amatam, savā priekšvēlēšanu programmā paredzēja radikālu alkohola kontroli, paturot prātā nopietnās problēmas, kuras alkohols radījis Lietuvas sabiedrībai.

«Neesam grandiozu revolūciju vai galēju lēmumu piekritēji, taču neesam arī tādi, kuri neko nedara, jo ilgāk tā vairs nevar,» premjers pirmdien sacījis pēc tikšanās ar Lietuvas Tirdzniecības uzņēmumu asociācijas pārstāvjiem. «Tas sakāms gan par alkohola radīto problēmu risināšanas ceļiem, gan par citām ar uzņēmējdarbību saistītām jomām.»

No otras puses, Skvernelis uzsvēris, ka gaidāmajiem pārkārtojumiem jābalstās uz izmaksu un atdeves analīzi.

Savukārt tirgotāji pēc šīs tikšanās izteikuši cerību, ka valdības lēmumi nebūs sasteigti. Pēc viņu teiktā, tas varētu izraisīt cenu celšanos un jaunu emigrācijas vilni.

«Pārrunājot aktuālos jautājumus, kas saistīti ar valdības plānotajiem darbiem, mēs izklāstījām savu viedokli un raksturojām iespējamos scenārijus, kā tas varētu ietekmēt tirdzniecības nozari Lietuvā. Uzskatām, ka šie jautājumi ir ļoti jutīgi un var ietekmēt ikvienu Lietuvas iedzīvotāju, tādēļ lūdzam premjeru pieņemt tikai pamatotus lēmumus, savukārt mēs kā asociācija apņemamies palīdzēt varas iestādēm un dalīties visā nepieciešamajā informācijā un kompetencēs,» norādījis asociācijas vadītājs Laurīns Vilims.

Lietuvas Seimam jau iesniegtas divas likumprojektu paketes, kas paredz veidot specializētos alkohola veikalus, noteikt lielāku vecumu, no kura var sākt lietot alkoholu, un pagarināt laiku, kad alkohola tirdzniecība aizliegta. Pašvaldību padomēm paredzēts dot tiesības noteikt vietas vai teritorijas, kur alkohola tirdzniecība būtu aizliegta. Likumprojektos paredzēts arī alkohola reklāmas aizliegums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu