Būvniecības produkcijas apmēri pērn Latvijā samazinās par 17,8%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Pagājušajā gadā Latvijā būvniecības produkcijas apmēri salīdzināmās cenās, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, samazinājās par 17,8% salīdzinājumā ar 2015.gadu un faktiskajās cenās bija 1,426 miljardi eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp inženierbūvju būvniecībā, kas veido 40,7% no kopējās būvniecības, apmēri 2016.gadā samazinājās par 33,3%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2016.gadā kritums bija gandrīz visās inženierbūvniecības jomās, tostarp ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā apmēri saruka par 31,3%, tiltu, estakāžu un tuneļu būvniecībā - par 29,9%, bet autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecībā - par 29,5%. Būtisks samazinājums bija arī vietējās nozīmes cauruļvadu un kabeļu būvniecībā - par 11,5%. Savukārt pieauga būvniecības apmēri maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā - par 6,2%.

Ēku būvniecība pagājušajā gadā samazinājās par 2,2% un to ietekmēja kritums nedzīvojamo ēku būvniecības sektorā par 4%. Vienlaikus dzīvojamo māju būvniecības apmēri pagājušajā gadā pieauga par 2%.

2016.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada attiecīgo periodu, būvniecības produkcijas apmērs, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās samazinājās par 11,8% un faktiskajās cenās veidojot 441 miljonu eiro.

Būvdarbu samazinājumu pērn ceturtajā ceturksnī joprojām ietekmēja kritums inženierbūvju produkcijas apjomā - par 28,5%, ko veicināja tiltu un tuneļu būvniecības apmēra samazinājums par 50,6%, autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecībā - par 25,9%, kā arī ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā - par 15,1%. Savukārt pieaugums bija maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā - par 8,8%.

Ēku būvniecībā pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada ceturto ceturksni, apmēri pieauga par 6,1%, tajā skaitā dzīvojamo māju būvniecībā bija pieaugums par 36,5%, bet nedzīvojamo ēku būvniecībā bija kritums par 2,1%.

Savukārt 2016.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, būvniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās pieauga par 2,6%, tajā skaitā ēku būvniecības apmērs palielinājās par 5,8%, bet inženierbūvju būvniecības apmērs - par 2,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu