Atkritumu apsaimniekotājs: Latvijā pieaug atkritumus šķirojošo iedzīvotāju skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēdējo divu gadu laikā Latvijā audzis to iedzīvotāju skaits, kas šķiro atkritumus, sacīja vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupas «Eco Baltia grupa» valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Viņš norādīja, ka atbilstoši uzņēmuma datiem Latvijā šobrīd atkritumus šķiro kopumā 45% iedzīvotāju, kamēr, piemēram, 2014.gadā šis īpatsvars bija 36%. Visvairāk atkritumus šķiro Vidzemes reģiona iedzīvotāji - 55%, bet vismazāk - Rīgas iedzīvotāji - 35%.

Vienlaikus Simanovičs atzīmēja, ka ir audzis to iedzīvotāju skaits, kuri būtu gatavi šķirot atkritumus.

Šos datus uzņēmums ieguva, aptaujājot iedzīvotājus par atkritumu šķirošanu.

Aptauju veica pētījumu centrs SKDS. Pētījuma laikā visā Latvijā ar tiešās intervija metodi aptaujāti 1043 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem visos Latvijas reģionos. Iedzīvotāju aptauja norisinājās 2016.gada septembrī.

Simanovičs jau iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka, pēc tam, kad spēkā stājās grozījumi dabas resursu nodokļa (DRN) likumā, kas paaugstina šī nodokļa likmi virknei dabas resursu objektu, kā rezultātā pieauga maksa arī par atkritumu apsaimniekošanu, tiem iedzīvotājiem, kuri šķiro atkritumus, apsaimniekošanas izmaksās nav gaidāmas būtiskas izmaiņas.

Jau vēstīts, ka jaunie likuma grozījumi paredz, ka sadzīves atkritumiem un ražošanas atkritumiem, kas nav uzskatāmi par bīstamiem, nodokļa likme par tonnas apglabāšanu 2017.gadā ir 25 eiro, 2018.gadā - 35 eiro, 2019.gadā - 43 eiro un 2020.gadā - 50 eiro.

Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja «Eurostat» dati par 2012.gadu liecina, ka vidēji viens Latvijas iedzīvotājs gadā rada apmēram 300 kilogramu atkritumu, bet kopumā gada laikā visi Latvijas iedzīvotāji kopumā rada 600 000-700 000 tonnu sadzīves atkritumu.

Latvijā ir viens no ES sliktākajiem rādītājiem sadzīves atkritumu otrreizējā pārstrādē - vidēji 80-90% atkritumu joprojām nonāk poligonos, kamēr ES vidēji - mazāk nekā 60%.

«Eco Baltia grupas» uzņēmumos kopumā strādā 600 darbinieku. Latvijā un ārvalstīs grupas uzņēmumi apkalpo vairāk nekā 46 600 klientu.

«Eco Baltia grupas» uzņēmumi nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu - sākot no atkritumu savākšanas un šķirošanas un noslēdzot ar pārstrādi un otrreizējo izejvielu eksportu.

«Eco Baltia grupā» ietilpst vides apsaimniekošanas uzņēmumi «Eco Baltia vide», «Eko Kurzeme», «Jumis», pārstrādes rūpnīcas «Pet Baltija», «Eko Pet» un «Nordic Plast», ražotāju atbildības sistēmas operators «Latvijas Zaļais punkts», kā arī otrreizējo izejvielu tirdzniecības un apstrādes uzņēmums «Eko Reverss».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu