Pērn lielākā izaugsme no lidostas «Rīga» bija aviomaršrutā no Rīgas uz Berlīni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pērn, salīdzinot ar 2015.gadu, lielākā izaugsme bija aviomaršrutā no Rīgas uz Berlīni, pieaugot par 84,7%, informēja VAS «Starptautiskā lidosta «Rīga«» pārstāvji. Tam seko maršruts no Rīgas uz Sanktpēterburgu, kas pērn, salīdzinot ar 2015.gadu, piedzīvojis izaugsmi par 42,8%, uz Kijevu - par 20,7%, Maskavu - 18,5%, Stokholmu - 10,3%, Amsterdamu - 9,8%, Tallinu - 9,3%, Milānu - 8,8% un Londonu - 8,3%.

Tikmēr populārākie galamērķi ceļotājiem no lidostas «Rīga» pērn joprojām bija Londona, Maskava, Oslo, Frankfurte un Helsinki.

Pagājušajā gadā par 15,3% pieauga transfēra/tranzīta pasažieru skaits, veidojot 27,3% no kopējā pērn apkalpoto pasažieru skaita, tādejādi apliecinot lidostas «Rīga» kā reģionālā tranzīta mezgla lomu Baltijā, uzsvēra starptautiskās lidostas «Rīga» valdes priekšsēdētāja Ilona Līce.

Populārākie tranzīta galamērķi, kurp pasažieri visbiežāk ceļojuši caur lidostu «Rīga», pērn bija Tallina, Viļņa, Maskava, Helsinki un Sanktpēterburga.

Pērn no kopējā pasažieru skaita vairāk nekā 50% pārvadāja nacionālā aviokompānija «airBaltic», 18,3% - aviosabiedrība «Ryanair», bet 8,5% - aviokompānija «WizAir».

«Izaugsmes rādītāji apliecina, ka lidostas «Rīga» mērķtiecīgi īstenotā biznesa stratēģija ir nesusi rezultātus. Lidostas pēdējo gadu vērienīgās investīcijas, modernizējot lidlauka infrastruktūru, paplašinot pasažieru termināli un piedāvājot jaunus pakalpojumus un ērtības pasažieriem, ir paaugstinājušas lidostas konkurētspēju un radījušas labvēlīgu biznesa vidi aviokompānijām, tostarp stratēģiski nozīmīgo tālo maršrutu lidojumu attīstībai. Turpmāko gadu uzdevums lidostai ir attīstīt infrastruktūru, lai veicinātu pasažieru skaita un apkalpoto aviācijas kravu pieaugumu, lai padarītu Rīgas lidostu par līderi ne tikai Baltijas valstīs, bet arī visā Baltijas jūras reģionā,» norādīja Līce.

Lidostas Virszemes apkalpošanas departaments («RIX GH»), kurš lidostā «Rīga» nodrošina virszemes apkalpošanas pakalpojumus lielākajai daļai pasažieru aviokompāniju, gaisa kravu pārvadātājiem un daļai biznesa aviācijas gaisa kuģu, 2016.gadā ir sasniedzis punktualitātes rekordu 99,92%, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā.

Plānots, ka šogad vēl pieaugs no Rīgas sasniedzamo galamērķu skaits, plānots atklāt jaunus reisus uz deviņiem galamērķiem - Tamperi, Aberdīnu, Stavangeri, Ženēvu, Katāniju, Gēteborgu, Odesu un Madridi un Kopenhāgenu. Tas ļaus lidostai piesaistīt jaunus pasažierus, nostiprinot lidostas «Rīga» vadošās pozīcijas reģionā, uzlabojot visu trīs Baltijas valstu savienojumus ar Rietumeiropas un Austrumu tirgiem, veicinot to tautsaimniecības izaugsmi un radot jaunas darbvietas.

Lidostas 2016.gada nozīmīgākais infrastruktūras projekts bija jaunā ziemeļu termināla izbūve, kas ir turpinājums vērienīgajiem lidostas infrastruktūras attīstības projektiem, kuru mērķis ir vairot pasažieru ērtības un paaugstināt ceļotājiem un sadarbības partneriem sniegto pakalpojumu kvalitāti. Jaunās piestātnes divos stāvos pasažieriem ir pieejami 19 jauni iekāpšanas sektori, trīs gaisa kuģu tilti, jauni veikali un kafejnīcas, rotaļu laukumi bērniem, kā arī plašas un ērtas uzgaidāmās telpas.

Kopējā ziemeļu piestātnes platība ir 9828 kvadrātmetri, bet kopā ar projekta pirmajā posmā izbūvētajām telpām ielidojošajiem pasažieriem un termināļus savienojošo galeriju - 17 340 kvadrātmetri.

Tāpat šogad un turpmākajos gados lidosta «Rīga» turpinās pasažieru termināļa attīstību, paplašinot pasažieru reģistrācijas zāli, bagāžas saņemšanas un šķirošanas zonas, drošības kontroles zonu, kā arī izbūvējot daudzstāvu autostāvvietu un savienojumu ar jaunbūvējamā Eiropas sliežu ceļu platuma projekta «Rail Baltica» Rīgas lidostas staciju. Jau vēstīts, ka «Rail Baltica» projekta ieviesēja «Eiropas Dzelzceļa Līnijas» un starptautiskās lidostas «Rīga» pērn parakstītais sadarbības memorands paredz, ka «Rail Baltica» «RIX» stacijas izbūve un pilnvērtīga tās integrācija lidostas teritorijā noslēgsies 2022.gadā.

Pērn lidosta «Rīga» iniciēja Latvijas Aviācijas asociācijas izveidošanu, atzīmēja Līce.

Kā ziņots, lidostā «Rīga» pērn apkalpoti 5,403 miljoni pasažieru, kas ir par 4,7% vairāk nekā 2015.gadā. Tostarp decembrī lidostā apkalpoja 403 303 pasažierus, kas ir par 5,7% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā mēnesī.

Rīgas lidostā pērn apkalpoja 68 061 lidojumu, kas ir aptuveni tikpat, cik 2015.gadā, tostarp decembrī - 5265 lidojumus, kas ir kāpums par 1,4%. Tāpat lidostā pērn pārkrāva 19 759 tonnas kravu, kas ir par 4,8% vairāk nekā gadu iepriekš, tostarp decembrī - 1709 tonnas, kas ir samazinājums par 11,7%.

Starptautiskā lidosta «Rīga» ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs, apkalpojot 44% Baltijas aviopasažieru. No lidostas «Rīga» ziemas sezonā iespējams doties uz 60, bet vasaras sezonā uz 80 galamērķiem, ko nodrošina 20 aviosabiedrības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu