Miljonu garantijas Latvijas uzņēmumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uzņēmumi Latvijā bieži saskaras ar situāciju, ka tiem nav pietiekama nodrošinājuma un iespēju ieķīlāt aktīvus pietiekamā apjomā, lai bankā saņemtu finansējumu biznesa attīstībai vai saņemtu to nepieciešamajā apjomā. Īpaši raksturīgi tas ir uzņēmumiem izaugsmes fāzē, arī jauniem uzņēmumiem, to skaitā pārtikas ražotājiem, tirgotājiem, pakalpojumu sniedzējiem, būvniekiem, kokrūpniekiem un citiem.

Lai nodrošinājuma trūkums neierobežotu iespējas saņemt finansējumu bankā un nebremzētu dzīvotspējīga biznesa attīstību, gan mazajiem, gan lielajiem uzņēmumiem ir pieejamas valsts garantētas kredītu garantijas Attīstības finanšu institūcijā Altum Kredītu garantijām ir paredzēti ievērojami līdzekļi, vairāk nekā 150 miljoni eiro, kas palīdzēs tautsaimniecībā ieplūst vēl lielākiem resursiem un palīdzēs uzņēmumiem un ekonomikai augt.

Iepludina līdzekļus

Valsts stratēģiskais redzējums, ko īsteno Altum, ir īpaši svarīgs šajā laikā, kad Latvijas ekonomika neattīstās tik strauji, kā gribētos, un kad gan bankas, gan uzņēmēji joprojām ir piesardzīgi savās darbībās. To nosaka vairāki faktori – ģeopolitiskā spriedze, Brexit, ASV prezidenta vēlēšanas u. c. Altum apkopotie dati liecina, ka pagājušajā gadā uzņēmumi vairāk ņēma garantijas apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai, investīciju projektu bija mazāk (finanšu līzings, investīciju kredīti).

«Fakts, ka garantijas lielākoties izsniedzām apgrozāmo līdzekļu nodrošinājumam, norāda uz to, ka uzņēmumi vairāk strādā, lai noslogotu esošās jaudas, nevis investē jaunās iekārtās, lai palielinātu šīs jaudas. Tas nozīmē, ka uzņēmumu ražošanas vai pakalpojumu sniegšanas kapacitāte ir pietiekama un ir vajadzīgi resursi, lai to maksimāli izmantotu,» uzsver Altum valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš. Savukārt šis gads varētu nest pārmaiņas, jo līdz ar ES fondu naudas pastiprinātu ieplūšanu Latvijas ekonomikā vajadzētu pieaugt investīciju projektiem.

Palīdz piesaistīt finansējumu

Altum kredītu garantijas ir īpaši noderīgas gadījumos, kad aizdevējiem, bankām ir nepieciešami papildu nodrošinājumi. Tas var būt jebkurš pakalpojums bankā – ilgtermiņa kredīti, apgrozāmo līdzekļu kredīti, kredītlīnijas, overdrafti, faktoringa līnijas, finanšu līzingi, banku garantiju produkti, to skaitā kredītvēstules utt. Īpaši svarīgi tas ir jauniem uzņēmumiem vai tādiem, kas strauji attīstās.

«Pirmkārt, uzņēmums var saņemt aizdevumu, kuru bez garantijas nebūtu iespējams piešķirt. Otrkārt, var saņemt aizdevumu vajadzīgajā apmērā. Straujāk attīstoties, ne vienmēr ir racionāli brīvos līdzekļus investēt, ir jādomā arī par papildu apgrozāmiem līdzekļiem. Treškārt, saņemot šādu garantiju, banku risks būtiski samazinās, tāpēc uzņēmums var saņemt aizdevumu ar labākiem nosacījumiem. Risks ir zemāks, un attiecīgi cena ir zemāka,» paskaidro Reinis Bērziņš.

Tā zobārstniecības klīnikas Adenta valdes loceklis Kārlis Ķibermanis atzīst, ka bez Altum garantijas nebūtu izdevies realizēt uzņēmuma stratēģisko plānu – iegādāties īpašumā klīnikai piemērotu ēku. «Kopējais kredīta apjoms bankā Citadele bija 870 tūkstoši eiro, no kuriem Altum garantēja 609 tūkstošus eiro. Banka pati nokārtoja Altum garantiju, viss notika samērā automātiski. Tas bija ļoti vienkārši un neaizņēma mūsu laiku,» atceras K. Ķibermanis.

Altum, tāpat kā banka, rūpīgi izvērtē uzņēmumu, tā biznesa plānu, vēsturisko finanšu situāciju u. tml. Turklāt Altum šobrīd risina jautājumu, kā vairāk pilnvarot bankas, lai garantiju piešķiršana būtu vēl vienkāršāka un notiktu vēl ātrāk. Šobrīd Altum speciālisti garantiju izvērtēšanas laiku ir samazinājuši līdz piecām darba dienām. Viss notiek elektroniski un ir vien dažu dienu jautājums.

Plašs ieguvēju loks

Nozaru griezumā Altum kredītgarantiju portfelī visvairāk ir ražošanas uzņēmumu, kas pārstāv pārtikas rūpniecības, kokapstrādes, metālapstrādes u. c. nozares. Plaši tiek atbalstīti arī būvnieki, lai tiem nevajadzētu iesaldēt līdzekļus bankās, piemēram, nodrošinājuma veidā, jo būvniekiem ļoti bieži ir nepieciešamas darbu izpildes, avansa, laika garantijas utt.

Protams, Altum garantijas izsniedz arī pakalpojumu sniedzējiem un tirgotājiem. Tieši tirdzniecība ir tā nozare, kur kredītlīnijas ir vitāli nepieciešamas krājumu iegādei un Altum atbalsts ir tiešām noderīgs. Raksturīgs piemērs ir vairumtirdzniecības uzņēmumi, kas darbojas nomātās telpās, rentabilitāte parasti tiem ir samērā zema, un uzņēmumi nevar atļauties iegādāties ilgtermiņa aktīvus, t. i., aktīvu apjoms nav pietiekams, lai saņemtu aizdevumu no bankas, kaut uzņēmums var būt finansiāli spēcīgs ar labu naudas plūsmu. Ko darīt, ja nepieciešama kredītlīnija, lai iegādātos krājumus? «Bankas skatījumā krājumi nav tik labs nodrošinājums kā nekustamais īpašums, līdz ar to uzņēmumiem ir nepieciešams piesaistīt Altum garantiju, lai nodrošinātu bankai komforta sajūtu,» atbild R.Bērziņš.

Uzņēmumu attīstības stadijas, kurās var piesaistīt Altum garantijas, ir ļoti dažādas. Kredītu garantijas izmanto gan lieli un ilgi strādājoši uzņēmumi, gan arī gluži jauni un mazi uzņēmumi. Katru gadījumu Altum izvērtē individuāli.

Kredītgarantijas ir izmantojuši daudzi Latvijā un pasaulē pazīstami uzņēmumi – dronu ražotājs AirDog, pārtikas ražotājs MILZU!, tehnoloģiju uzņēmums Exigen Services Latvia, betona ražotājs Primekss, būvnieks Saldus ceļinieks, ķīmiskās rūpniecības uzņēmums Tenachem, un tie ir tikai daži no simtiem piemēru.

MILZU! valdes loceklis Enno Ence, kas savu uzņēmumu uzskata par tipisku jaunuzņēmumu, stāsta, ka apgrozāmie līdzekļi bija nepieciešami attīstībai un izpētei. «Mazs un strauji augošs uzņēmums banku vērtējumā tradicionāli ir diezgan riskants, līdz ar to Altum garantija ļoti atvieglo sarunas ar banku,» secinājis E. Ence.

Altum daudz sekmē jaunos uzņēmumus, kuriem riski tradicionāli ir augstāki, piemēram, nepiemērojot augstāko prēmijas likmi. Jauniem uzņēmumiem ir vislielākais risks, bet Altum garantiju prēmiju likme tiem nepārsniedz 0,75%, citādi tā varētu sasniegt pat 1,9%. Savukārt veselīgs, strādājošs uzņēmums bez finanšu problēmām var rēķināties ar likmi 0,5-0,7% apmērā. Ļoti veiksmīgi strādājošiem uzņēmumiem likmes var būt pat 0,2-0,3%.

Var kombinēt

Kredīta garantijas var kombinēt arī ar citiem Altum produktiem. Lielākoties projektus var sadalīt vairākās pozīcijās, piemēram, uzņēmums būvē rūpnīcu un iegādājas iekārtas. Būvniecībai var izmantot bankas finansējumu un Altum mezanīna jeb paralēlo aizdevumu, savukārt iekārtai – bankas aizdevumu ar Altum kredīta garantiju. Līdzīgi var rīkoties situācijā, kad uzņēmumam jābūvē rūpnīca un ir vajadzīgi arī apgrozāmie līdzekļi. Būvniecībai var izmantot bankas un Altum aizdevumu, apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai – bankas kredītlīniju ar Altum garantiju. Ir arī citi publiskā finansējuma avoti, piemēram, Lauku atbalsta dienesta projekti, kurus var kombinēt ar Altum produktiem. Te gan ir jābūt uzmanīgiem, jo ir noteikts, ka bieži vien dažādus publiskos atbalsta veidus nedrīkst apvienot.

Viedoklis

Nav ekvivalentu produktu

Uldis Iltners, Madara Cosmetics valdes loceklis

Līdz šim esam izmantojuši divus Altum produktus – mezanīna jeb paralēlo aizdevumu 2015. gada sākumā un kredīta garantiju 2016. gada sākumā. Mezanīna aizņēmumu izmantojām jaunās ražošanas ēkas iegādei, kredīta garantiju – kredītlīnijai. Aizpagājušais un pagājušais gads mums bija investīciju laiks, tāpēc šie Altum produkti mums bija ļoti būtiski. Bankā savu kredītlimitu bijām izmantojuši, un Altum garantija bija nepieciešama, lai varētu aizņemties papildu līdzekļus.

Noteikti arī turpmāk izmantosim Altum atbalstu, piemēram, plānojam pagarināt jau esošās kredītlīnijas atmaksas termiņu. Skatāmies arī uz citiem produktiem – eksporta garantijām. Altum produkti ir ļoti pretimnākoši, tas tiešām ir nozīmīgs valsts atbalsts uzņēmējdarbībai. Parastos tirgus apstākļos šādi produkti netiek piedāvāti.

Uzzini vairāk par kredīta garantijām.

Uzzini vairāk par paralēlajiem aizdevumiem.

Uzzini vairāk par eksporta garantijām

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu