Divas bankas slēgušas savas filiāles Ventspilī

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Divas bankas slēgušas savas filiāles Ventspilī. Par aiziešanu no Ventspils paziņojušas SEB banka un Nordea Bank Latvijas filiāle.

Par aiziešanu no Ventspils pirmā paziņoja SEB banka jau pērnā gada 16.decembrī, skaidrojot, ka klienti pārsvarā izvēlas veikt norēķinus internetbankā vai izmantot bankomātus. Tomēr šāda paradumu maiņa nav likusi kredītiestādei slēgt filiāli kādā citā pilsētā, un pat Kuldīgā, kas iedzīvotāju skaita ziņā ir mazāka nekā Ventspils, SEB banka saglabās klientu apkalpošanas centru, kurā gan nebūs iespējams veikt operācijas ar skaidru naudu, bet tiks nodrošinātas konsultācijas un citu ar skaidru naudu nesaistītu pakalpojumu sniegšana.

Par Ventspils apkalpošanas centra likvidēšanu no 1.februāra paziņojusi arī Nordea Bank Latvijas filiāle. Šī kredītiestāde gan nepārprotami atzīst, ka Ventspils atzīta par neperspektīvu biznesa attīstības vietu. «Lēmums slēgt klientu apkalpošanas centru Ventspilī pieņemts, izvērtējot biznesa rezultātus, potenciālu un izaugsmes iespējas ilgtermiņā,» teikts bankas oficiālajā paziņojumā.

Swedbank, Citadele un DNB banka apliecina, ka nedomā pamest Ventspili, bet pat cer, ka konkurentu aiziešana no šīs pilsētas varētu veicināt biznesa attīstību. Bankas Citadele ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece neslēpa, ka kredītiestāde cer izmantot iespēju šajā pilsētā, ņemot vērā, ka divi konkurenti slēguši savas filiāles. T

Swedbank sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska atzina, ka kredītiestādei ir ilgtermiņa plāni šajā pilsētā. Tomēr arī šīs bankas Ventspils filiāle nevar lepoties ar milzum liela klientu skaita apkalpošanu.

DNB bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Māra Miķelsone arī apliecināja, ka filiāli Ventspilī slēgt nav plānots, taču pieļāva iespēju, ka šīs filiāles attīstību varētu saskatīt plānotajā apvienošanās procesā ar Nordea, lai gan pašlaik abas bankas strādājot un lēmumus pieņemot neatkarīgi viena no otras.

Latvijas Komercbanku asociācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Melnace skaidro, ka banku filiāļu slēgšana ir saistīta ar bankas pakalpojumu izmantošanas paradumu maiņu. «Kad jūs pati pēdējo reizi bijāt bankas filiālē?» retoriski vaicā Melnace, atgādinot, ka lielākā daļa cilvēku izmanto internetbanku, bankomātus un citas attālinātās iespējas, tādēļ kredītiestādēm nav jēgas uzturēt filiāles, algot darbiniekus, jo klienti vairs nedodas uz filiālēm, bet gan sazinās ar banku internetā ar mūsdienu tehnoloģijām. Par iemesliem, kādēļ bankas pamet tieši Ventspili, Komercbanku asociācijas pārstāve nemācēja teikt, taču norādīja, ka filiāļu slēgšana ir tikai loģisks solis mūsdienu tehnoloģiju laikmetā.

Ekonomists Romāns Vitkovskis norāda, ka privātpersonām tiešām mūsdienās nav nekādas nepieciešamības apmeklēt bankas filiāli fiziski, jo pat kredītam iespējams pieteikties, izmantojot elektronisko parakstu, taču uzņēmējiem joprojām ir nepieciešamība iegriezties bankā arī klātienē. Fakts, ka bankas slēdz savas filiāles Ventspilī, korelē ar faktu, ka šajā pilsētā ir viens no zemākajiem rādītājiem, rēķinot uzņēmumu skaitu uz 1000 iedzīvotājiem. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2015.gadā Ventspilī bija 64 uzņēmumi uz 1000 iedzīvotājiem, un tas ir ievērojami mazāk nekā Valmierā, kur bija 91 uzņēmums uz 1000 iedzīvotājiem, Jūrmalā – 73, Liepājā – 68, Rēzeknē – 67, Jēkabpilī – 65.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu