Jaundibinātais «Conexus Baltic Grid» ievāksies «Latvijas Gāzes» bijušajās telpās A.Briāna ielā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Jaundibinātā AS «Conexus Baltic Grid» ievāksies AS «Latvijas Gāze» bijušajās telpās A.Briāna iela 6, Rīgā, pastāstīja «Conexus Baltic Grid» pārstāve Dace Baltābola.

Patlaban notiek aktīva darbinieku pārvākšanās uz jaunajām telpām. Uz A.Briāna ielu pārvācas «Conexus Baltic Grid» administratīvais korpuss, savukārt Inčukalna pazemes gāzes krātuves un Gāzes pārvades darbinieki savas darba vietas nemainīs.

«Lai izpildītu Gāzes direktīvas un Enerģētikas likuma prasības operatoru neatkarības nodrošināšanai un sertifikācijai, tika pieņemts lēmums veikt arī uzņēmumu [»Latvijas Gāze» un «Conexus Baltic Grid«] ģeogrāfiskās atrašanās vietas nodalīšanu, kas turpmāk atvieglos nepieciešamo operatora sertifikācijas procesu. Līdzīgi ir rīkojušies arī citi operatori Eiropas Savienībā,» klāstīja Baltābola.

Vienlaikus viņā norādīja, ka patlaban izstrādes stadijā ir «Conexus Baltic Grid» mājaslapa «conexus.lv», kur tiks apkopota visa aktuālā informācija.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka Rīgā pērnā gada nogalē dibināts «Conexus Baltic Grid», kuram no «Latvijas Gāzes» nodoti dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvi. Kompānijas pamatkapitāls ir 39 786 089 eiro, kas sastāv no 39 786 089 akcijām viena eiro nominālvērtībā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija 5.janvārī izsniedza «Conexus Baltic Grid» licences dabasgāzes pārvadei Latvijā un uzglabāšanai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Tādējādi dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas pakalpojumus, kurus iepriekš sniedza «Latvijas Gāze», patlaban nodrošina «Conexus Baltic Grid». Licences komersantam izsniegtas uz 20 gadiem - līdz 2037.gada 4.janvārim.

«Conexus Baltic Grid» lielākie īpašnieki ir Krievijas «Gazprom», Eiropas investīciju banku veidotais «Marguerite Fund», Vācijas «Uniper Ruhrgas International GmbH» («Uniper») un «Itera Latvija». Kopumā jaunajam uzņēmumam ir 4839 akcionāri. 34,1% kapitāldaļu pieder «Gazprom», 29,1% - «Marguerite Fund», 18,3 % - «Uniper», 16% - «Itera Latvija». Pārējiem akcionāriem pieder 2,5% «Conexus Baltic Grid» daļu.

Pašreizējie «Conexus Baltic Grid» lielākie īpašnieki ir tādi paši, kādi «Latvijas Gāzei», taču līdz šā gada beigām uzņēmums jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar «Latvijas Gāzes» īpašniekiem nesaistītas personas. Tiesa gan, šī prasība neatteicas uz finanšu investoru «Marguerite Fund». Iespējas iegūt akcijas «Conexus Baltic Grid» vērtē arī Latvijas valsts.

«Latvijas Gāze» tiek sadalīta atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām par gāzes tirgus atvēršanu Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu