«Latvijas Koks»: Koksnes resursu cenas patlaban ir stabilas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Koksnes resursu cenas patlaban Latvijā ir stabilas, sacīja asociācijas «Latvijas Koks» izpilddirektors Andris Plezers.

Viņš sacīja, ka Latvijas kokrūpniecības uzņēmumu darbības rādītāji ir samērā labi un koksnes resursu cenas ir stabilas. «Bija viens laiks, kad cenas šogad kritās, tad atkal paauga, bet kopumā tās turas stabilā līmenī,» teica Plezers.

«Latvijas Koks» izpilddirektors arī norādīja, ka koksnes resursu pieejamība ir apmierinoša. Arī koku izciršanas apmēri ir pietiekoši, un patlaban situācija šajā ziņā kopumā ir samērā stabila. Lai arī privāto uzņēmēju ciršanas apmērus nevar paredzēt, AS «Latvijas Valsts meži» (LVM) plānotie piecu gadu ciršanas apjomi kokrūpniekiem ir zināmi, un koksnes piegādes apmēri ir stabili.

Viņš piebilda, ka trūkstošos koksnes resursus Latvijas kokrūpnieki importē, bet tie ir procentuāli samērā mazi apmēri. Arī galvenais iemesls, kāpēc kokapstrādes uzņēmums AS «Latvijas Finieris» izveidoja rūpnīcas Igaunijā, Somijā un Lietuvā, ir papildu koksnes resursu pieejamības nodrošināšana.

Pēc viņa teiktā, nav tādu kokmateriālu, kuru Latvijas kokrūpniekiem patlaban trūktu. Mēbeļu ražotāji galvenokārt izmanto priedi un bērzu, kas Latvijā ir pieejami pietiekamā daudzumā. Atbilstoši pasūtījumiem kokrūpnieki iegādājas arī ozolus, kļavu, melnalksni un citus izejmateriālus, taču tie ir atsevišķi nelieli daudzumi.

Arī nekvalitatīvas koksnes pieejamības ziņā patlaban nav problēmu. «Ļoti attīstās granulu rūpnīcas, iespējams, nākotnē varētu būt kaut kādas problēmas, bet šai momentā ne,» teica Plezers.

Asociācijā «Latvijas Koks» ir apvienojušies kokapstrādes un mēbeļu uzņēmumi, no kuriem lielākie ir kokapstrādes uzņēmums «Latvijas Finieris», kokskaidu plātņu ražotājs «Kronospan Riga» un «Latvijas Finiera» meitasuzņēmums «Verems». Asociācijas uzņēmumu galvenā produkcija ir bērza saplāksnis, liekti līmētās detaļas, koksnes skaidu plātnes, mēbeļu plātnes, sērkociņi, zāģmateriāli, dažādi izstrādājumi no koksnes un visu veidu mēbeles, kā arī ostas pakalpojumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu