Cenu kāpums sludinājumiem apgrūtina piemērotu nekustamo īpašumu atrašanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ceu palielinājums sludinājumiem vietnē «ss.lv» apgrūtinās iespējas interesentiem atrast piemērotu nekustamo īpašumu, bet piedāvājums kļūs kvalitatīvāks, atzina Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijā (LANĪDA).

«Populāras sludinājumu vietnes stratēģijas maiņa, daudzkārt sadārdzinot īpašumu sludinājumu izvietošanas maksu, apgrūtinās potenciālo pircēju vai nomnieku meklējumus, jo turpmāk īpašumu sludinājumus interneta vidē būs jāmeklē vairākās e-vietnēs, bet vienlaikus tas palīdzēs atsijāt tirgū esošos piedāvājumus, kuri nu būs atrodami par patiesām cenām reālā laikā, tas ir, e-vidē būs daudz kvalitatīvāks piedāvājums,» atzīmēja LANĪDA pārstāvji.

Tostarp nekustamo īpašumu uzņēmuma «Ober Haus» valdes priekšsēdētāja Aija Āboliņa norādīja, ka līdz šim bija ierasts, ka vienā populārā interneta vietnē bija atrodams plašs dažādu īpašumu piedāvājuma klāsts, kurā ieskatījās gan tie, kas meklēja īpašumus pirkšanai vai īrēšanai, gan privātpersonas, kas gatavojās pārdot vai izīrēt īpašumus, gan arī nekustamo īpašumu aģenti izvietoja savus piedāvājumus.

«Nule kā mainījusies šīs interneta vietnes stratēģija, daudzkārt paaugstinot maksu par šādu sludinājumu izvietošanu, kas novedīs pie tā, ka gan privātpersonas, gan atsevišķi individuālie aģenti pārdomās, vai par tik augstu maksu izvietot savus sludinājumus šai vietnē, un meklēs citas iespējas, kā parādīt objektus e-vidē. Līdz ar to potenciālajiem pircējiem un īrniekiem sava īpašuma atrašanas process kļūs ļoti apgrūtinošs, jo sludinājumi būs jāmeklē daudzās interneta vietnēs,» teica Āboliņa.

Viņa arī piebilda, ka turpmāk e-vidē izvietotais piedāvājums un arī tirgus segmentācija mainīsies. Tostarp mainīsies iepriekš ierastā situācija, kad interneta vidē 5-8 vienādi sludinājumi par tirgum neatbilstošu cenu bija izvietoti ļoti ilgu laiku ar domu pavērot reakciju. «Var secināt, ka šī situācija atsijās šādu sludinājumu birumu, un vairs nevarēs turpināt izmēģinājumus ar īpašuma cenu. Tas, protams, ir potenciālo pircēju un īrnieku interesēs: tirgus attīrīsies no šādiem viltus sludinājumiem un būs lielāka skaidrība par to, kas un par kādām reālām cenām tirgū pieejams,» pauda Āboliņa.

Savukārt LANĪDA biedrs Aivars Birulis sludinājumu maksas sadārdzinājumā saskata vairāk pozitīvu aspektu nekā negatīvu. «Negatīvi ir, ka, iesniedzot sludinājumu portālā, bez brīdinājuma nonākam situācijā, kad tie ir kļuvuši daudzas reizes dārgāki, bet bizness ir bizness, un, acīmredzot, sludinājumu vietnes īpašniekiem ir pamatojums šādai rīcībai. Toties šajā situācijā redzu vairāk pozitīvu aspektu,» viņš sacīja.

Pēc Biruļa minētā, tādējādi no interneta vides varētu aiziet tie, kuri īpašumu sludinājumus izvietoja neapdomīgi, savukārt tiem, kas ar īpašumu darījumiem nodarbojas pastāvīgi, turpmāk būs nopietnāka pieeja objektu izvietošanai, bet arī lielāks līdzekļu ieguldījums. Tāpat turpmāk būs vairāk jādomā par objektu aprakstiem un ilustrācijām, būs nopietni jādomā par servisu, klientu apkalpošanu, ekskluzīvu līgumu slēgšanu ar objektu īpašniekiem, īpašniekiem būs vairākkārt jāpārdomā lēmumus tirgot objektu vai ne, jo līdz šim bieži sludinājumi tika ievietoti tirgus izpētei, privātīpašnieki vērsīsies pie nekustamo īpašumu aģentūrām pēc konkrēta pakalpojuma, jo nebūs pamatojuma pašiem «spēlēties» ar sludinājumiem katru dienu, ieliekot jaunus un šādi nosakot pārdošanas cenu, tāpat cenas pakalpojumam no nekustamo īpašumu aģentūru puses netiks paaugstinātas.

Savukārt LANĪDA izpilddirektore Irina Sjarki atgādina, ka laiku pa laikam ir aktualizējies jautājums, ka nekustamo īpašumu jomas profesionāļiem būtu nepieciešama vienota platforma interneta vidē. «Pašreizējā situācijā, kad novērojam pārmaiņas nekustamo īpašumu tirgū, tas vēl vairāk nekā agrāk aktualizē jautājumu par profesionāļus apvienojošas, uzticamas interneta vietnes izveidi, kas nekustamo īpašumu aģentiem un kompānijām būtu gan kā labs rīks savas datu bāzes izveidošanā, gan arī potenciālo klientu meklējumus atvieglojošs, vienlaikus – izglītojošs portāls,» viņa teica.

Asociācijā atzīmēja, ka augstākas sludinājuma izvietošanas maksa vietnē «ss.lv» ir no pagājušās nedēļas nogales. Sludinājuma izmaksas ir atkarīgas no objekta pārdošanas cenas.

LANĪDA ir dibināta 1994.gadā. Asociācija apvieno nekustamo īpašumu tirdzniecības aģentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu