Līdz jauna regulējuma pieņemšanai atliek izmaiņas mikrouzņēmuma režīmā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Latvijas lielākās uzņēmēju organizācijas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvju tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski nolemts, ka grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz tā beigu termiņu, kā arī termiņu, kad vairs nevarēs reģistrēt jaunus mikrouzņēmumus, stāsies spēkā tikai tad, kad tiks izstrādāts jauns mikrouzņēmumu nodokļa regulējums.

Kučinskis pēc tikšanās pastāstīja, ka gadījumā, ja valdība nebūs spējīga izveidot jaunu regulējumu, tad uzņēmumi varēs strādāt esošā režīma ietvaros.

Paredzēts, ka Ekonomikas ministrijai līdz aprīlim jāizstrādā alternatīvs regulējums, kas tiks skatīts ar kopējām izmaiņām nodokļu politikā. Vienlaikus Kučinskis sacīja, ka netiek atceltas valdības ieceres veikt izmaiņas mikrouzņēmumu regulējumā.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens pastāstīja, ka tikšanās laikā norādījis, ka darbu pie alternatīvas izveides nedrīkst sasteigt. Viņš arī atgādināja, ka Ekonomikas ministrija jau septembrī nāca klajā ar priekšlikumu izstrādāt vairākas alternatīvas.

«Es, kā ekonomikas ministrs redzu tādas trīs notikumu sērijas. Pirmais ir kopīga vienošanas par to, ko mēs sagaidām no šī nodokļu režīma. Otrais, pieaicināt kādu pētnieku, kurš apstiprinātu, kā arī izstrādātu rekomendācijas. Trešais - pieņemt regulējumu, lai atbalstītu mazo biznesu. Tad arī iet uz Saeimu un piedāvāt šos likumprojektus pieņemt,» viņš teica.

Ministrs arī solīja, ka pie izmaiņu izveides tiks aktīvi strādāts, iesaistot uzņēmējus. «Mums ir jāatrod zināms līdzsvars gan starp sabiedrības interesēm, gan uzņēmējdarbības interesēm,» viņš skaidroja un pauda cerību, ka dialoga dēļ nekādas protesta akcijas vairs neradīsies.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis savukārt pauda prieku, ka valdība ieklausījusies uzņēmējos. «Galvenais, ka ir panākts tas, ka pirms tiek ieviests kāds režīms, nepieciešams uzkonstruēt ko jaunu. Tā ir galvenā ziņa tiem cilvēkiem, kuri darbojas šajā režīmā, lai viņiem nav lieks stress,» viņš teica. Tāpat Rostovskis norādīja, ka pēc šī lēmuma pieņemšanas gaidāms kopīgs darbs ar valdību, lai tiktu izstrādāts regulējums, kas ir pieņemams biznesam, valdībai un pārējai sabiedrībai.

Vienlaikus Kučinskis norādīja, ka šāda lēmuma pieņemšana nav piekāpšanās, jo uzstādījums paliek - nepieciešamas izmaiņas. «Bet mēs pasakām - ja valdība nebūs spējīga izstrādāt jaunu, tad varēsiet turpināt,» viņš piebilda un akcentēja, ka citādam regulējumam ir jābūt un pie tā būs jāstrādā.

«Labāk ir kvalitatīvs darbs, nekā ātrs darbs,»

uzsvēra premjers.

Iepriekš tika nolemts, ka minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts no 2017.gada 1.janvāra būs jāmaksā par visiem mikrouzņēmumu darbiniekiem, kā arī par darbiniekiem, kuru algotā darbā aprēķinātā alga ir mazāka par minimālo valstī noteikto algu. Lai nāktu pretī uzņēmējiem, pārejas posmā jeb no 2017.gada 1.janvāra līdz 2018.gada 1.janvārim šis iemaksu objekts būs trīs ceturtdaļas no minimālās algas jeb 285 eiro, bet no 2018.gada jau pilnā apmērā - 380 eiro.

Tātad minimālais maksājums mikrouzņēmumiem 2017.gadā būs 97,16 eiro, bet 2018.gadā - 129,54 eiro mēnesī. Savukārt vispārējā nodokļu režīmā darba devējam maksājums būs jāveic no starpības starp faktiski darbiniekam noteikto algu un valstī noteikto minimālo algu.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis Vējonis apsver «lojalitātes grozījumu» Izglītības likumā un mikrouzņēmumu nodokļa likuma atdošanu Saeimai otrreizējai pārskatīšanai. Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme uzsver, ka pašlaik tiek izskatīta iespēja nodot otrreizējai caurlūkošanai tikai nozares likumu par mikrouzņēmumu nodokli, taču netiek plānots nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimai nākamā gada budžetu vai vidēja termiņa budžeta ietvaru.

LTRK akcentējuši, ka, veidojot nākamā gada valsts budžetu, deputāti apstiprināja, ka no 2019.gada turpmāk mikrouzņēmumi vairs pastāvēt nevarēs, kā arī pieteikties šim režīmam varēs tikai līdz 2017.gada 30.jūnijam. Taču vēl arvien nav sagatavots piedāvājums vairākiem desmitiem tūkstošu šā nodokļa režīma maksātāju, tādēļ uzņēmēji un LTRK pauda neapmierinātību ar šādu lēmumu.

Pēdējo dienu laikā Vējonim nosūtītas vairākas vēstules, aicinot no kopējās budžeta pakas atgriezt atkārtotai izskatīšanai jautājumus, kas skar mikrouzņēmumu režīma regulējumu. Arī LTRK vērsies pie valsts pirmās personas, lūdzot atgriezt atkārtotai izskatīšanai pašreiz apstiprināto regulējumu, jo tā rezultātā būs mazāk jaunu uzņēmēju, paredzams bezdarba un ēnu ekonomikas pieaugums, kā arī ir ievērojams risks, ka iedzīvotāji turpinās aizbraukt no Latvijas, atsakoties realizēt savas idejas šajā valstī, norādījusi kamera.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu