Kā samazināt izdevumus par Ziemassvētku dāvanām?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētki ir gada gaišākais un ģimeniskākais svinību laiku, kad mostas vēlme iepriecināt tuviniekus ar skaistām, oriģinālām un personiskām dāvanām. Pārdomāta budžeta izveidošana dāvanu iegādei un svinību organizēšanai palīdz izvairīties no pārtērēšanās, nodrošinot jaukus brīžus un mierīgu svētku atmosfēru gan sev, gan visai ģimenei.

Iegādājies dāvanas savlaicīgi un izdevīgi!

Daļu no svinību budžeta sastāda dekorācijas, mielasts, svētku apģērbs, kā arī neparedzēti tēriņi, bet viena no galvenajām Ziemassvētku izdevumu pozīcijām ir dāvanas. Savlaicīga draugiem, radiem un kolēģiem piemērotāko dāvanu saraksta sastādīšana ļauj pasargāt sevi no lieka satraukuma un spontāniem pirkumiem. Tu varēsi nepieciešamās preces iegādāties pakāpeniski un bez steigas. Pārdomāta izdevumu plānošana un mērķtiecīga iepirkšanās ļauj:

  • izmantot izdevīgākos veikalu piedāvājumus un akcijas, ietaupot naudu;
  • pasūtīt preces no iepirkšanās vietnēm internetā;
  • izvairīties no uzcenojumiem un nevajadzīgu preču iegādes.

DIY jeb izveido dāvanas un to iesaiņojumus pats

Arvien populārāka pēdējos gados kļūst DIY (no angļu valodas - do it yourself) jeb «izveido pats» metode, kas paredz paša spēkiem izgatavot dažādus priekšmetus un dāvanu kārbas. DIY metodes priekšrocība ir ne vien iespēja ietaupīt naudu, bet arī būt draudzīgam videi, jo ietver dažādu priekšmetu un materiālu atkārtotu pārstrādi, piešķirot tiem otru dzīvi. Ondo.lv kredītspeciālisti uzskata, ka dāvanu saiņošanu vari padarīt par ģimenes budžetam draudzīgu un vienlaikus radošu nodarbi kopā ar bērniem, piemēram:

  • izmantot tādus dabas materiālus kā skujas, putnu spalvas, ozolzīles, čiekurus vai sakaltētus ziedus;
  • pārveidot dažādus mājās atrodamus priekšmetus par dāvanu noformējumu: saplīsušu rotaslietu stikliņus, diegus, pogas, žurnālu vai avīžu izgriezumus;
  • apzīmēt un nokrāsot ietinamo papīru, atbilstoši katra dāvanu saņēmēja personībai un individuālajām iezīmēm.

Ondo.lv

Foto: Publicitātes foto

Izpaud savu radošo iedvesmu pašdarinātu apsveikuma kartiņas un dāvanu sarūpēšanā! Uzzīmē mammai ģimenes lauku mājas attēlu, izgatavo draugam bilžu kolāžu ar gada spilgtākajiem notikumiem, uzdāvini draudzenei pašgatavotu ķermeņa sviestu, iepriecini krustmāti ar pašgatavotu ievārījumu un cepumiem - no sirds veidota dāvana var sagādāt tās saņēmējam daudz lielāku prieku, nekā veikalā iegādāts komerciāls priekšmets.

Pašdarināti svētku dekori

Svētkos svarīgākā ir atmosfēra un prieks par kopā pavadīto laiku. Sveču gaisma, spuldzītes un interesants mājas noformējums papildina jauko svētku noskaņu. Plašais dažādu materiālu piedāvājums, kas papildināts ar bagātīgu izdomu, mūsdienās ļauj izveidot visdažādākos svētku dekorus par minimāliem naudas līdzekļiem. Greznojot savu mājokli ar paša veidotiem rotājumiem, vari izmēģināt kādu no šīm idejām:

  • izgatavot krāsainas papīra vai piparkūku virtenes;
  • otrreiz pārkausēt sveču pārpalikumus, izlejot jaunas;
  • apgleznot stikla pudeles vai burkas, izveidojot skaistus gaismas objektus;
  • uzadīt dāvanu saņemšanas zeķes u.c.
Foto: Publicitātes foto

Ne vienmēr svētku atribūtiku ir jāiegādājas no jauna, tā vietā vari salabot jau iepriekšējos gados nopirktās mantas, piemēram, spuldzīšu virtenes. Lai nebūtu jātērē nauda Ziemassvētku eglītes iegādei, aicini ģimeni doties izbraukumā pie dabas un kopīgi izraugieties skaistāko eglīti, ko katru gadu ir atļauts nocirst valsts mežā.

Saprātīga svētku galda plānošana

Viena no Ziemas saulgriežu tradīcijām ir bagātīgs svētku galds ar vismaz deviņiem ēdieniem, kuriem ir simboliska nozīme ģimenes veiksmei, laimei un veselībai. Ir lietderīgi paskaitīt, cik daudz pārtikas plānotajam viesu skaitam patiešām būs nepieciešams, lai izvairītos no neveselīgas pārēšanās un neizlietotās pārtikas izmešanas pēc svētkiem. Ja iecerēta plaša ģimenes kopā sanākšana, ir vērtīgi savstarpēji sadalīt dažādu ēdienu pagatavošanu, lai katrs uz viesībām ierastos ar savu «groziņu». Savlaicīgi izpēti, kuros veikalos sastāvdaļām ir zemākas cenas. Izmanto, vasaras un rudens sezonā sarūpētos, ekoloģiskās pārtikas krājumus no sava dārza! Vārīti kartupeļi, burkānu-zirnīšu sautējums, cidoniju limonāde, rulete ar paštaisītu zemeņu ievārījumu – visi šie ēdieni piestāv svētku galdam un ir ļoti garšīgi.

Foto: Publicitātes foto

Svētku īstā nozīme un apdāvināšanās veidi

Pastāv vairāki varianti, kā organizēt apdāvināšanos Ziemassvētkos. Ja iepriekšējos gadus katrs svinību dalībnieks ir iegādājies dāvanu visiem pārējiem viesiem, varbūt šogad varat apsvērt citu - ekonomiskāku pieeju? Jūs varat vienoties par «ģimeņu apdāvināšanos» jeb vienas kopējas dāvanas iegādi katrai no ģimenēm vai katram no pāriem, nevis katram individuāli. Interesants apdāvināšanās veids ir pirms svētkiem izlozēt sava apdāvināmā vārdu, kas samazina nepieciešamo dāvanu skaitu līdz minimumam un līdz pēdējam brīdim uztur noslēpumainu intrigu par slepeno dāvinātāju. Tāpat varat apsvērt iespēju dāvanas iegādāties tikai bērniem - ģimenes locekļiem, kuri tās gaida visvairāk.

Atrodi līdzsvaru starp svētku īsto būtību, sirsnīgām svinībām un iepriecinošām dāvanām!

Pirms kredīta noformēšanas iepazīsties ar līguma nosacījumiem un aizņemies atbildīgi, rūpīgi izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu