Bankām jānodrošina politiski nozīmīgu klientu darījumu uzraudzība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No decembra bankām attiecībā uz visiem to politiski nozīmīgajiem klientiem jānodrošina klienta veikto finanšu darījumu uzraudzība.

To paredz gada sākumā pieņemtās Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma prasības. Likuma grozījumi noteica izmaiņas politiski nozīmīgu personu definīcijā - šajā lokā ir plaša Latvijas augstāko valsts un pašvaldību institūciju vadība, viņu radinieki un saistītas personas. Banku un arī citu finanšu pakalpojumu sniedzēju uzdevums ir veikt klientu izpēti, identificēt starp klientiem politiski nozīmīgās personas un veikt šo personu finanšu līdzekļu un darījumu padziļinātu kontroli.

No jūnija prasības stājās spēkā attiecībā uz jauniem banku klientiem, bet attiecībā uz pašreizējiem banku klientiem prasības obligāti jāievēro no šodienas, 1.decembra.

Klientu padziļinātas izpētes nosacījumi paredz, ka bankām, sākot darījuma attiecības ar politiski nozīmīgu personu, to ģimenes locekļiem un cieši saistītajām personām, jāsaņem valdes vai valdes īpaši pilnvarota valdes locekļa piekrišana. Tāpat bankai jāveic pasākumi, lai noteiktu klienta līdzekļu izcelsmi un labklājības izcelsmi, kā arī pastāvīgi jāuzrauga klienta veiktie darījumi.

Likuma pieņemšanas gaitā netika atbalstīts banku nozares piedāvājums veidot vienotu sarakstu ar Latvijas politiski nozīmīgajām personām, to ģimenes locekļiem un cieši saistītajām personām, tāpēc bankas anketēja klientus, lai noskaidrotu, vai klients ir politiski nozīmīga persona, tās ģimenes loceklis vai cieši saistīta persona. Tika apkopota arī cita veida informācija no pieejamām datu bāzēm u.c.

Latvijas Komercbanku asociācija atzīst, ka šajā procesā bija gan neskaidrības, gan sarežģījumi, gan arī kuriozi. Piemēram, daudzi klienti nav varējuši atšķirt terminus «politiski nozīmīga persona» un «valsts amatpersona». Citkārt klients bankai norādījis, ka nav politiski nozīmīga persona, bet bankas rīcībā esošā informācija liecinājusi pretējo. Bankas centās sniegt klientiem maksimālu konsultatīvo palīdzību, atvērot arī īpašu konsultāciju telefona līniju. Sākot šo procesu, sūdzības saņēma gan bankas, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Gada otrajā pusē klienti jau vairāk uzdeva jautājumus un kliedēja neskaidrības, nevis sūdzējās.

Asociācija skaidro, ka līdz ar jaunajām likuma normām banku ikdienas sadarbībā ar klientiem nozīmīgu izmaiņu nebūs, jo jau ilgi tiek ievērots princips «Pazīsti savu klientu» un tiek veikta risku analīzē balstīta klientu darījumu uzraudzība.

Banku nozare joprojām piedāvā veidot vienu centralizētu, valstiski akceptētu politiski nozīmīgu personu reģistru, kas ļautu efektīvāk un proporcionālāk noteikt to personu loku, kuras būtu pakļaujamas pastiprinātai darījumu uzraudzībai.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums noteic, ka politiski nozīmīga ir persona, kura ieņem vai ir ieņēmusi nozīmīgus publiskus amatus, tostarp persona, kas ieņem vai ir ieņēmusi kādu no šādiem amatiem: valsts vai pašvaldības vadītājs, parlamenta deputāts, valdības vadītājs, ministrs, ministra vietnieks vai ministra vietnieka vietnieks, valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona valdībā vai pašvaldībā, augstākās tiesas tiesnesis vai cita līmeņa tiesu institūcijas tiesnesis u.c. Politiski nozīmīga persona ir iepriekšminēto personu vecāki vai vecvecāki, laulātais vai viņam pielīdzināma persona, brālis vai māsa, bērns vai laulātā vai viņam pielīdzināmas personas bērns, viņa laulātais vai laulātajam pielīdzināma persona, kā arī mazbērns. Tāpat saskaņā ar likumu par politiski nozīmīgām personām tiek uzskatīti visi citi, kuriem ar politiski nozīmīgajām personām ir darījuma attiecības vai citas ciešas attiecības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu