Konkurences padome ar € 1 600 000 eiro soda «Knauf» un Polijas uzņēmumu «Norgips»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Konkurences padome (KP) piemērojusi 1,6 miljonu eiro naudas sodu būvmateriālu izplatītājai SIA «Knauf» un «Knauf» uzņēmumu grupas SIA «Norgips» mātessabiedrībai «Norgips» Polijā «Norgips sp.z.o.o.», informēja KP.

(No 4. līdz 6.rindkopai pievienots «Knauf» komentārs.)

KP lietas izmeklēšanu sāka pēc 2013.gadā īstenotās tirgus uzraudzības, kurā tika izvērtēti konkurences apstākļi Latvijas ģipškartona ražošanas un izplatīšanas tirgū. «Knauf» un «Norgips» tirgus daļa Latvijas ģipškartona ražošanas un izplatīšanas tirgū ir 75%. KP ieguva informāciju, kas liecina par konkurences tiesību pārkāpuma pazīmēm, un tas izpaudās kā «Knauf» un «Norgips» dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana.

Lietas izpētes gaitā KP vērtēja uzņēmumu noslēgtos līgumus un grāmatvedības dokumentus, kā arī uzņēmumu iekšējo un ārējo saraksti.

Kā aģentūrai LETA norādīja uzņēmuma «Knauf» valdes loceklis Darjus Meškotis, patlaban uzņēmums vēl nevar sniegt komentārus, kā arī nevar zināt, vai uzņēmums maksās tam piemēroto sodu, vai arī pārsūdzēs KP lēmumu. «Knauf» neesot skaidrs, kāds tieši ir tā nodarījums.

«KP lēmumu saņēmām 24.oktobrī plkst.16.30, bet tā saņemšanu apstiprinājām vakar, 25.oktobrī, plkst.10.09. Tā kā KP lēmums sagatavots uz vairāk nekā 100 lapaspusēm, tad atbildi varēsim sniegt pēc lēmuma izskatīšanas, ar ko patlaban jau nodarbojas mūsu juristi. Tad, cerams, sapratīsim, ko mums pārmet KP, pēc tam attiecīgi lemsim par adekvātu rīcību turpmāk,» teica «Knauf» valdes loceklis.

Viņš piebilda, ka skaidrība par uzņēmuma pozīciju šajā lietā varētu būt līdz pirmdienai, 31.oktobrim, kad uzņēmums varētu izplatīt paziņojumu medijiem.

KP atklāja, ka abi uzņēmumi vismaz no 2009.gada līdz 2014.gadam klientiem - lielākajiem būvmateriālu mazumtirgotājiem, piemēram, «Depo», «K-Rauta», «Krūza», «Kurši» u.c., - piemērojuši lojalitāti veicinošu atlaižu sistēmu, kas ierobežoja mazumtirgotāju iespējas izvēlēties citus piegādātājus un kavēja pārkāpumā sodīto uzņēmumu konkurentu ienākšanu tirgū. KP norāda, ka konkurenci ierobežojošās atlaižu sistēmas noteikumi ilgstoši radīja motivāciju mazumtirgotājiem prioritāri iepirkt «Knauf» grupas uzņēmumu ģipškartonu un citus šīs grupas uzņēmumu ražotos un izplatītos būvmateriālus pēc iespējas lielākā apjomā.

KP pārstāvis Jānis Račko žurnālistiem šodien stāstīja, ka katram mazumtirgotājam piemērotā atlaide bijusi atšķirīga, taču tā bija līdz 9%. «Atlaides katram mazumtirgotājam bija atšķirīgas, un, lai arī tās bija nelielas, tomēr uz kopējā ģipškartona produkcijas apgrozījuma fona atlaide bija liela,» sacīja Račko.

Račko stāstīja, ka uzņēmumi sodīti par to piemēroto lojalitātes atlaižu sistēmu, kas būtiski ierobežoja konkurenci. «Atlaižu piemērošana nav uzskatāma par pārkāpumu, tomēr konkurenci ierobežojošās lojalitātes atlaides pēc būtības bija apbalvojums mazumtirgotājiem par to, ka tie neiegādājās ģipškartonu un citus būvniecības materiālus no alternatīviem kanāliem,» stāstīja KP pārstāvis.

KP sodīja uzņēmumus, jo «Knauf» un «Norgips» piemērotās atlaides ierobežoja mazumtirgotāju izvēli un piekļuvi citiem ģipškartona piegādātājiem Latvijā, kā arī kavēja konkurentu piekļuvi ģipškartona izplatīšanas tirgum, tādā veidā kopumā kavējot konkurences attīstību tirgū. Vienlaikus tas ļāva «Knauf» un «Norgips» aizsargāt un noturēt savas pozīcijas tirgū un dominējošo stāvokli.

Par šādas lojalitāti veicinošas atlaižu piemērošanas prakses īstenošanu dominējošā stāvoklī esošajiem uzņēmumiem piemērots naudas sods kopumā 1,6 miljonu eiro apmērā. Naudas sods uzņēmumiem aprēķināts līdz 5% no uzņēmumu iepriekšējo gadu apgrozījuma. «Knauf» piemērots naudas sods 965 548 eiro apmērā, bet «Norgips» māteskompānijai «Norgips sp.z.o.o.» - 655 850 eiro sods.

Abi uzņēmumi KP uzlikto sodu var pārsūdzēt tiesā, tomēr tiesiskais pienākums paredz pēc KP lēmuma saņemšanas pārtraukt konkurenci ierobežojošo un lojalitāti veicinošo atlaižu piemērošanu.

KP pirmā analītiskā departamenta direktore Jūlija Linkeviča stāstīja, ka mazumtirgotāju atbildība minētajā lietā netika vērtēta, jo izmeklēšanā galvenā uzmanība tika pievērsta uzņēmumiem, kas ļaunprātīgi izmanto dominējošo stāvokli.

«Mazumtirgotāju atbildība netika vērtēta, šajā lietā arī nevērtējām, par cik sadārdzinājās cena galapatērētājam. Taču izpēte vēl tupinās, un nākamgad varētu tapt zināms, cik adekvātas bija produkta cenas uzņēmumu dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas rezultātā. KP vēl skaidros, kāda bija šīs darbības ietekme uz gala cenām un ietekme uz patērētājiem,» uzsvēra Linkeviča.

SIA «Knauf» iekļauta «Knauf» uzņēmumu grupā, kas ir viens no vadošajiem būvmateriālu ražotājiem pasaulē. Uzņēmuma īpašniece ir Vācijā reģistrēta sabiedrība «Knauf International GmbH». SIA «Knauf» ir vienīgā ģipškartona ražotāja Latvijā un Baltijā. 2015.gadā «Knauf» apgrozījums bija 50,8 miljoni eiro, bet peļņa - 7,78 miljoni eiro, liecina SIA «Firmas.lv» informācija.

SIA «Norgips» no 2004.gada iekļauta «Knauf» uzņēmumu grupā un piedāvā ģipškartonu, kas ražots grupas uzņēmumu rūpnīcās. Šā gada jūlijā «Norgips» tiks izslēgta no Latvijas Komercreģistra un tika pievienota «Norgips sp.z.o.o.», kura īpašnieks ir «Knauf International GmbH» reģistrētais uzņēmums «Knauf sp.z.o.o.». 2015.gadā «Norgips» apgrozījums bija 277 896 eiro, bet zaudējumi - 35 667 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu