«Swedbank» Latvijā trīs ceturkšņos strādāja ar 77 miljonu eiro peļņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pēc aktīviem un klientu skaita lielākā banka Latvijā «Swedbank» šogad trīs ceturkšņos strādāja ar 77 miljonu eiro peļņu, kas ir par 8% mazāk nekā atbilstošā periodā pērn. Peļņas samazināšanos ietekmēja iepriekš veikto uzkrājumu atbrīvošana mazākos apjomos, paziņojumā medijiem informē banka.

«Swedbank» kredītportfelis, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, audzis par 4%. Uzņēmumu kredītportfelis audzis par 5%, savukārt aizdevumi privātpersonām par 4%, ko sekmēja arī no «Danske Bank» pārņemtais privātpersonu kredītportfelis. «Swedbank» Latvija kreditēšanas tirgus daļa augusta beigās bija 22%. Kopējais «Swedbank» kredītportfelis trešā ceturkšņa beigās bija 3,255 miljardi eiro.

Jaunās kreditēšanas apjomi deviņos mēnešos sasniedza 605 miljonus eiro. Privātpersonu jaunā kreditēšana palielinājās par 24%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn.

Kredītu kvalitāte ir saglabājusies nemainīga. «Swedbank» Latvija šogad veica iepriekš veikto uzkrājumu atbrīvošanu viena miljona eiro apjomā, salīdzinoši ar 13 miljoniem eiro šajā pašā laika periodā pērn.

Kopš 2015.gada 30.septembra «Swedbank» piesaistīto noguldījumu apjoms audzis par 13%. «Swedbank» Latvija depozītu tirgus daļa augusta beigās bija 21%. Kopējais «Swedbank» depozītu portfelis trešā ceturkšņa beigās bija 4,226 miljardi eiro. Kredītu attiecība pret depozītiem pašlaik ir 77%. Pērn trešā ceturkšņa beigās šis rādītājs bija 84%.

Šogad, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, tīrie procentu ienākumi ir auguši par 3%, ko ietekmējis kredītportfeļa pieaugums.

Tīrie komisiju ienākumi pieauguši par 1%, salīdzinot ar deviņu mēnešu periodu 2015.gadā. Augstāka klientu aktivitāte palielināja ieņēmumus no karšu un maksājumu darījumiem. Karšu pirkumu skaits, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, audzis par 13%. Tajā pašā laikā tīros komisijas naudas ienākumus negatīvi ietekmēja noteiktie karšu izdevēju starpbanku komisijas maksas ierobežojumi.

Salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, kopējie izdevumi ir auguši par 4%, galvenokārt saistībā ar personālu. Ieņēmumu/izdevumu koeficents šā gada deviņos mēnešos bija 0,39. Pērn trīs ceturkšņos šis rādītājs bija 0,40.

«Swedbank» Latvija valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Reinis Rubenis paziņojumā medijiem skaidro, ka Latvijas mēreno izaugsmi turpina virzīt mājsaimniecību patēriņš, un tas atspoguļojas arī «Swedbank» darbības rezultātos - nozīmīgi augusi gan patēriņa, gan mājokļa kreditēšana. Šogad banka atbalstījusi mājokļa iegādi 2884 ģimenēm. Taču uzņēmēju pusē joprojām vērojama piesardzība palielināt investīcijas savas darbības attīstībā, tāpēc ir svarīgi turpināt darbu pie Eiropas Savienības fondu apguves un ekonomikas caurskatāmības sekmēšanas, kamēr pati banka sola turpināt uzlabot uzņēmumiem piedāvātos kreditēšanas risinājumus.

Rubenis atzīmē, ka Latvijas iedzīvotāji ir atvērti inovācijām, kas tiem atvieglo ikdienu. Pagājušajā ceturksnī sāktā bezkontakta maksājumu karšu izsniegšana pārspējusi bankas prognozes - pirmo divu mēnešu laikā vairāk nekā 15 000 klientu pieteikušies to saņemšanai.

Savukārt «Swedbank» mobilās bankas aktīvo lietotāju skaits palielinājies vairāk nekā par 44% gada griezumā.

«Swedbank» Latvijā ir Zviedrijas «Swedbank» AB meitassabiedrība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu