Zvanu kartes turpmāk, iespējams, vairs nevarēs iegādāties anonīmi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mobilo sakaru priekšapmaksas zvanu kartes turpmāk, iespējams, vairs nevarēs iegādāties anonīmi. Lai arī tās maksā, sākot pat zem viena eiro, ir sagatavots priekšlikums šīs kartes piesaistīt pie konkrēta vārda un personas koda.

Policija vērtē – tas ierobežotu dažādus likumpārkāpumus. Tikmēr mobilo sakaru operatoriem ir atšķirīgs vērtējums, cik efektīvs risinājums tas būs.

Kriminālā pasaule un ēnu ekonomika savus darījumus kārto un krāpnieciskās shēmas plaši īsteno, izmantojot mobilo telefonu sakarus ar priešapmaksas kartēm. Tās šobrīd garantējot pietiekamu anonimitāti, jo nopirkt var bez jebkādu personas datu sniegšanas.

Ja spēkā stātos noteikumi, ka zvanu kartes var nopirkt tikai ar personu apliecinošu dokumentu, esot cerība, ka mazinātos iespēja, piemēram, īstenot melno grāmatvedību, koordinēt kontrabandu un narkotiku tirdzniecību.

Arī cietumniekiem vairs nebūšot iespēja pēc nejaušības principa zvanīt cilvēkiem un izkrāpt naudu. Viņus vai līdzdalībniekus ļoti operatīvi atklātu.

Anonīmo priekšapmaksas zvanu karšu izskaušanu atbalsta arī Drošības policija, argumentējot to pat ar valsts iedzīvotāju aizsardzību.

SIM karšu reģistrācijas noteikumi iekļauti valdības apstiprinātajā ēnu ekonomikas novēršanas plānā. Skeptisks par priekšapmaksas karšu personalizēšanu ir uzņēmums Tele-2.

Likumpārkāpēji bez problēmām varēs Latvijā izmantot no Lietuvas un Igaunijas ievestās vai kādas citas valsts priekšapmaksas kartes, to šodien eksperti Latvijas radio diskusijā vērtēja kā risku, taču - bez tādiem iztikt nevarot.

Tikmēr Latvijas Mobilais telefons atturas vērtēt priekšlikuma efektivitāti. Iecerēts – personu apliecinošs dokuments ar personas koda ievadīšanu būs nepieciešams, ne tikai karti pērkot, bet arī vēlāk – to papildinot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu