Veikalos masveidā tiek ievesta Spānijas cūkgaļa, radot vietējās cūkgaļas deficītu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēdējo nedēļu laikā lielās partijās Latvijā tiek ievesta Spānijas cūkgaļa, tādējādi no veikalu plauktiem izspiežot vietējo produkciju, aģentūru LETA informēja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

«Lai sildītu mūsu pašu ekonomiku, būtu svarīgi atbalstīt vietējos ražotājus un pirkt vietējos produktus, taču lielveikalu gaļas vitrīnas lielākoties pilda citu Eiropas Savienības dalībvalstu cūkgaļa, savukārt sabiedriskās ēdināšanas sektoram gandrīz neviens nejautā, kādas izcelsmes cūkgaļa tiek pasniegta. Mēs regulāri redzam Polijas izcelsmes cūkgaļu, arī Spānijas cūkgaļas īpatsvars Latvijā ir liels, un tieši pēdējo nedēļu laikā Spānijas cūkgaļa lielās partijās ievesta Latvijā, no veikalu plauktiem izspiežot vietējo produkciju,» norādīja Lejniece.

Viņa arī sacīja, ka Spānija saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem ir viena no Eiropā lielākajām antibiotiku patērētājām cūkkopības nozarē.

«Ļoti ticams, ka iecienītajā pusdienu ēstuvē uz šķīvja tiek likta Spānijas cūkas karbonāde vai no Polijas atceļojusi cūkgaļa. Turklāt Latvijā tiek ievesta un pārdota arī lētāka cūkgaļa, nekā «Eurostat» publicēta izcelsmes valstī pastāvošā bāzes cena. Neskatoties uz to, tikai katrs desmitais cūkgaļas patērētājs Latvijā jautā pārdevējam gaļas izcelsmes valsti,» atzina Lejniece.

Viņa arī norādīja, ka pēc asociācijas pasūtījuma veiktais kompānijas «GfK Custom Research Baltic» pētījums atklāj, ka 62% Latvijas iedzīvotāju ir svarīgi, lai restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, kur tiek ieturēta maltīte, ēdiens tiktu gatavots no Latvijā ražotas cūkgaļas. Turklāt katrs piektais respondents atzinis, ka tas viņam ir ļoti svarīgi.

«Diemžēl pavisam cita aina ir, kad paskatāmies uz atbildēm par to, vai kādreiz esat lielveikalā vai tirgū vaicājis pārdevējam par cūkgaļas izcelsmes valsti. Gandrīz puse aptaujāto iedzīvotāju šo jautājumu nav uzdevuši ne reizi. Tas pats notiek arī restorānos un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs - cūkgaļa ir regulāra sastāvdaļa pusdienu piedāvājumā, taču cik daudz ir tādu, kas ir jautājuši par izcelsmes valsti cūkgaļai? Pētījuma dati liecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju - 58% respondentu - cūkgaļu iegādājas lielveikalā, taču joprojām ne visos lielveikalu tīklos var nopirkt Latvijā audzētu cūkgaļu,» sacīja asociācijas vadītāja.

Viņa arī norādīja, ka saskaņā ar Eiropas Savienības regulām gaļai obligāti ir jānorāda izcelsmes vieta, tāpēc pircējiem gan lielveikalos un tirgos, gan restorānos ir tiesības pārdevējiem vaicāt informāciju par cūkgaļas izcelsmi. «Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, viens Latvijas iedzīvotājs gada laikā apēd 20 kilogramus cūkgaļas, un vietējie cūku audzētāji varētu pilnībā nodrošināt Latvijas patēriņam nepieciešamo svaigo cūkgaļu,» rezumēja asociācijas vadītāja.

Kā ziņots, Latvijas cūku selekcijas organizācijas 28.oktobrī organizēs Cūkgaļas kvalitātes dienu, kuras mērķis ir veicināt Latvijā audzētas cūkgaļas noietu vietējā tirgū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu