VEF Kultūras pils ēkas rekonstrukcijas izmaksas pieaugušas par pusmiljonu eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

VEF Kultūras pils ēkas rekonstrukcija izmaksās par aptuveni pusmiljonu eiro vairāk, nekā sākotnēji plānots, šodien apmeklējot pili, paziņoja Rīgas domes Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs.

Šodien Rīgas domes amatpersonas, tostarp Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) un vicemērs Andris Ameriks (GKR), iepazinās ar VEF Kultūras pils rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem.

Burovs apgalvoja, ka

vēsturisku ēku rekonstrukcijām esot raksturīgi, ka, būvniekiem veicot padziļinātu izpēti, atklājas papildu defekti un izmaksas

par dažādiem rekonstrukcijas darbiem, un VEF Kultūras pils nebūšot izņēmums, jo ēkā atklājušies jauni bojājumi uz ieejas kāpnēm, ēkas fasādēs un pārsegumā.

Pils rekonstrukcijas darbu vadītājs Deniss Kamuškovs aģentūrai LETA izteicās, ka daļa ēkas uzbūvēta nekvalitatīvi, līdz ar to ēkā konstatēti trūkumi. «Viens no spilgtākajiem gadījumiem bija tāds -

nokaļot un izņemot veco apmetumu, konstatējām, ka logiem nav pārsedzes, līdz ar to bija jābūvē jaunas pārsedzes,»

stāstīja būvnieku pārstāvis.

Šobrīd lielākie darbi notiek vestibilā, kur notiek rakšana un būvnieki gatavojoties betonēšanai.

Būvnieki prognozē, ka divu mēnešu laikā izdosies uzbūvēt pagrabstāvu.

«Gatavojamies restaurācijas darbiem, tāpat ēkas iekšpusē sākti apdares darbi un inženierkomunikāciju izbūve,» par paveikto un plānoto stāstīja Kamuškovs.

«Vislielākais uztraukums bija par pagrabstāvu, jo pirms būvniecības darbu sākšanas aprēķini un risinājumi bija balstīti uz pagājušā gadsimta rasējumiem, līdz ar to neviens nezināja, kas ir apakšā,» uzsvēra Kamuškovs.

Jau vēstīts, ka Rīgas pašvaldības kultūras iestāde «VEF Kultūras pils» ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka ir celta laika posmā no 1951. līdz 1960.gadam. Iekšējais plānojums un piecu telpu interjera apdare ir valsts nozīmes mākslas piemineklis.

VEF Kultūras pils kā kultūras centrs darbību sāka 1960.gada 1.martā un ir lielākā Latvijas kultūras iestāde ar vairāk nekā piecdesmit mākslinieciskajiem kolektīviem, studijām un interešu klubiem, kuros darbojas ap 3000 cilvēku - gan pirmsskolas vecuma bērni, gan pusaudži un jaunieši, gan vidējās un vecākās paaudzes rīdzinieki.

Šogad, 2.maijā, tika sākta pils rekonstrukcija un restaurācija. Darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veic SIA «Velve».

Kopējās projekta izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir aptuveni 11 miljoni eiro.

Šobrīd arī noslēgts līgums par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu ēkā.

No minētajām izmaksām vairāk nekā sešus miljonus eiro plānots piesaistīt no Eiropas Savienības fondiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu