SM: «airBaltic» padziļinātajā izpētē nav konstatēta neatbilstoša amatpersonu rīcība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

SIA «KPMG Baltics» veiktajā «airBaltic» padziļinātajā izpētē netika konstatēti likuma pārkāpumi vai neatbilstoša amatpersonu rīcība, pavēstīja Satiksmes ministrijā (SM).

Ministrija šodien kopīgi ar «KPMG Baltics» pārstāvjiem valdībai prezentēja izpētes rezultātus.

««KPMG Baltics» izpētes rezultātā tika izteikts ieteikums nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret visiem akcionāriem atbilstoši OECD vadlīnijām, izstrādāt un ieviest formālu ziņošanas sistēmu. Lai padarītu efektīvāku uzņēmuma pārvaldību, «KPMG Baltics» iesaka pārskatīt un samazināt uzraudzības institūciju iesaistes līmeni operatīvo lēmumu pieņemšanā. Tāpat «KPMG Baltics» iesaka savlaicīgi izvērtēt «airBaltic» ilgtermiņa attīstības stratēģiju,» klāstīja SM.

Ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš pastāstīja, ka visi auditora ieteikumi ir nodoti uzņēmuma padomei un valdei, lai veiktu izmaiņas vai papildinājumus iekšējās pārvaldības regulējumā.

Vienlaikus viņš pauda, ka būtisks solis ir nodrošināt neatkarīgu kompānijas darbību operatīvā līmenī, skaidri nodalot un definējot uzņēmuma akcionāra, padomes un valdes kompetenci un atbildību.

Ozoliņš uzsvēra, ka pārāk dziļa kontrolējošo institūciju iejaukšanās uzņēmuma darbībā nav pieļaujama.

Jau ziņots, ka SM atbilstoši valdības uzdevumam piesaistīja neatkarīgu ekspertu, lai veiktu «airBaltic» 2011. līdz 2015.gada darbības padziļināto izpēti. Tās rezultātā bija jāvērtē «airBaltic» padomes un valdes darbība, nodrošinot aviokompānijas finanšu darbību, juridisko lietu vešanu, kā arī komercdarbību. Jāsniedz arī atzinums par uzņēmuma biznesa plānā «Horizon 2021» definēto mērķu un sasniedzamo rezultātu atbilstību faktiskajai situācijai.

Valdība uzdeva SM veikt aviokompānijas darbības padziļināto izpēti pēc pretrunīgi vērtētās investora piesaistes uzņēmumam.

Tāpat vēstīts, ka maija sākumā tika pabeigta «airBaltic» pamatkapitāla palielināšana, tam sasniedzot 256,473 miljonus eiro. Pēc pamatkapitāla palielināšanas Latvijas valstij pieder aptuveni 80% «airBaltic» akciju, bet jaunajam investoram «Aircraft Leasing 1», kura valdes priekšsēdētājs ir privātais ieguldītājs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, pieder aptuveni 20% akciju. «Aircraft Leasing 1» pieder Īrijā reģistrētajai kompānijai «IALH LIMITED».

Atbilstoši Latvijas valdības un Montāga-Girmesa parakstītajam līgumam viņš marta beigās «airBaltic» ieguldīja apmēram 52 miljonus eiro, savukārt valsts investējusi 80 miljonus eiro.

«airBaltic» nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu