Igaunijas finanšu ministrs rosina ieviest sistēmu mazajiem uzņēmējiem ar nulles birokrātiju

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Igaunijas finanšu ministrs Svens Sesters mazo uzņēmumu stimulēšanai plāno no 2018.gada ieviest tā dēvēto uzņēmējdarbības kontu sistēmu, kas ļautu mazajiem uzņēmējiem norēķinus ar valsti veikt automātiski un bez birokrātijas, vēstīja laikraksts «Postimees».

«Mēs plānojam izveidot sistēmu, kurā viena fiziska persona varētu piedāvāt pakalpojumus citai fiziskai personai vai preces juridiskai personai bez jebkādas birokrātijas. Viss būtu ļoti vienkārši un saprotami,» teicis Sesters.

Lai to sasniegtu, plānots sadarbībā ar bankām izveidot uzņēmējdarbības kontu sistēmu. Šādā kontā nonāktu nauda par tā īpašnieka veiktajiem pakalpojumiem, un no konta automātiski Nodokļu un muitas departamentā tiktu ieskaitīta nodokļu nomaksai nepieciešamā summa. Tas samazinātu birokrātiju, kas nereti ir šķērslis legālai mazo uzņēmumu darbībai. Valsts mazajiem uzņēmējiem pretī piedāvātu samazinātu nodokļu likmi darbībai ar šāda konta starpniecību.

«Uzņēmējiem, kas izmantos mazās uzņēmējdarbības kontu, nebūs jāuztraucas par grāmatvedību, atskaitēm vai nodokļiem. Tā būs īsta nulles birokrātija. Viss notiks automātiski,» paskaidroja Igaunijas finanšu ministrs, piebilstot, ka gadījumos, ja uzņēmējs samaksu par pakalpojumu saņems skaidrā naudā, to pats varēts noguldīt uzņēmējdarbības kontā.

Atšķirībā no pašreizējās nodokļu nomaksas kārtības nebūs iespējams veikt uzņēmējdarbības izdevumu norakstīšanu. «Tā kā no uzņēmējdarbības kontā nonākušajiem ieņēmumiem nevarēs atskaitīt izdevumus, nodokļu likme būs mazāka,» informēja Igaunijas Finanšu ministrijas vicekanclers Dmitrijs Jegorovs. «Tāpat netiks veikta iedzīvotāju ienākuma atmaksa cilvēkiem ar zemiem ienākumiem, jo šie cilvēki nestrādās saskaņā ar pastāvīgu darba līgumu. Tie būs tā dēvētie vienkāršotie uzņēmēji,» viņš piebilda.

Sesters sacīja, ka uzņēmējdarbības konta nodokļu slogs varētu būt nepilni 20%, kas tiktu sadalīti medicīniskās apdrošināšanas, pensiju un otrā līmeņa pensiju fonda iemaksām.

Pašlaik plānots, ka uzņēmējdarbības konta apgrozījums gadā nedrīkstētu pārsniegt 25 tūkstošus eiro. Plāns spēkā varētu stāties 2018.gada 1.janvārī.

Lai izvairītos no tā, ka par mazajiem uzņēmējiem tiek noformēti vienkārši uzņēmumu darbinieki, uzņēmējdarbības konta izmantošanai tiks ieviesti būtiski ierobežojumi. Preces mazie uzņēmēji, kas izmantos tādu kontu, varēs piedāvāt gan fiziskām, gan juridiskās personām, bet pakalpojumus - tikai fiziskām personām, tādējādi varēs izvairīties no situācijas, kad, piemēram, grāmatveži izmanto uzņēmējdarbības kontu, kā tas notika Latvijā, ieviešot mikrouzņēmumu sistēmu.

Sesters ierosinājumu valdībā plāno iesniegt mēneša vai pusotra laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu