IeM un EM neatbalsta aizliegumu piesaistīt apakšuzņēmējus apsardzes biznesā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) un Ekonomikas ministrija (EM) neatbalsta priekšlikumus, ka apsardzes pakalpojumus sniedz uzņēmums, ar kuru darba attiecībās ir ne mazāk kā seši apsardzes jomas darbinieki. Tāpat ministrijas neatbalsta aizliegumu piesaistīt apakšuzņēmējus apsardzes biznesā.

IeM un EM šodien valdībā iesniegtajā ziņojumā norāda, ka tās ir izvērtējušas nepieciešamību iesniegt izskatīšanai valdībā grozījumus normatīvajos aktos apsardzes nozares jomas sakārtošanai, lai novērstu nelegālo nodarbinātību un nodokļu krāpšanās risku, taču abas ministrijas secinājušas, ka neturpinās sagatavot grozījumus normatīvajos aktos.

Valsts iestāžu darba plāns ēnu ekonomikas ierobežošanai paredzēja vairākus priekšlikumus, tostarp tādu, ka apsardzes pakalpojumus sniedz tikai tāds komersants, ar kuru darba attiecībās ir ne mazāk kā seši apsardzes jomas darbinieki. Tāpat priekšlikums paredzēja noteikt apsardzes darbības jomā nodarbināto reģistra izveidi. Iepriekš valdībā prezentētie priekšlikumi arī paredzēja ieviest aizliegumu piesaistīt apakšuzņēmējus apsardzes veikšanai.

IeM norāda, ka ideja par minimālo darbinieku skaita noteikšanu apsardzes uzņēmumos jau iepriekš tika vērtēta Saeimā, taču atbalstu neguva. Vēlāk šis priekšlikums atkārtoti tika iekļauts speciālā noteikumu projektā un iesniegts valsts sekretāru sanāksmē, taču EM, atsaucoties uz Eiropas Savienības (ES) direktīvu un ES Tiesas judikatūru, pret šādu priekšlikumu iebilda, un noteikumu projekts tika iesniegts Valsts kancelejā kā nesaskaņots, līdz ar to arī valdībā šis priekšlikums netika atbalstīts.

EM, piemēram, argumentē, ka prasības attiecībā uz minimālo darbinieku skaitu var būtu ļoti apgrūtinošas, it sevišķi maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas var būt spiesti palielināt savu darbinieku skaitu, lai varētu piekļūt apsardzes tirgum, kā rezultātā mazinātos konkurence un pieaugtu pakalpojumu cenas.

Daļā par nepieciešamību izveidot apsardzes darbinieku reģistru IeM vērš uzmanību, ka jau iepriekš šī priekšlikuma saturiskā un praktiskā saistība ar ēnu ekonomikas mazināšanu netika pamatota. Līdz ar to šāda reģistra izveidei nepieciešamie resursi nevar tikt vērtēti kā vērsti uz ēnu ekonomikas apkarošanu.

Savukārt daļā par priekšlikumu ieviest aizliegumu piesaistīt apakšuzņēmējus apsardzes pakalpojumu sniegšanā EM norāda, ka tās rīcībā nav informācijas, kas pamatotu nepieciešamību neļaut uzņēmējiem pakalpojumu izpildē iesaistīt citus komersantus. Turklāt EM ieskatā esošais apsardzes darbības regulējums jau šobrīd paredz pietiekami augstas prasības apsardzes uzņēmumiem.

Ņemot vērā minēto, IeM un EM uzskata, ka iepriekš atspoguļotie priekšlikumi tiesību aktu grozījumiem ir izvērtēti un nav atbalstāmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu