Laikraksts: «Apple» no serveru parka izveides Igaunijā atteicās elektrības cenas un birokrātijas dēļ

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JASON REED / REUTERS

ASV tehnoloģiju kompānija «Apple» pirms trim gadiem vēlējās izveidot līdz vienam miljardam eiro vērtu serveru parku Igaunijas ziemeļrietumu pilsētā Paldiskos, bet atteicās no tādiem plāniem augstās elektrības cenas un Igaunijas amatpersonu kūtruma dēļ, trešdien vēstīja laikraksts «Eesti Ekspress».

«Apple» bija acīmredzama interese par Igauniju kā potenciālo serveru parka mājvietu, un ASV kompānijas pārstāvji vairākkārt ieradās Igaunijā meklēt iespējamās tā atrašanās vietas. Tomēr «Eesti Ekspress» rīcībā esošā informācija liecina, ka projekta klupšanas akmens bija augstie enerģijas nodokļi Igaunijā, jo īpaši elektrības akcīzes nodoklis un atjaunīgās enerģijas nodeva.

Turklāt, kā norādīja laikraksts, «Apple» vēlējās serveru parka dzesēšanai izmantot jūras ūdeni, bet nepieciešamās atļaujas saņemšanai būtu nepieciešami vismaz pieci gadi.

Igaunijas Vides pārvaldes preses pārstāve Sille Adere to gan noliedza, sakot, ka likumā noteikts, ka īpašas ūdens izmantošanas atļaujas saņemšanai nepieciešami trīs mēneši, nevis pieci gadi.

Savukārt enerģijas grupas «Alexela Group» valdes loceklis Marti Hēls pauda nožēlu, ka tāda iespēja ir palaista garām.

«Mēs pat nevaram iedomāties, kādas jaunas durvis un iespējas Igaunijai pavērtu tāda veida investīcijas,» viņš sacīja.

Dažus mēnešus pēc tam, kad «Apple» atteicās no idejas par serveru parka veidošanu Igaunijā, kompānija paziņoja, ka, investējot 1,7 miljardus eiro, atklās datu centrus Dānijā un Īrijā. Datu centri tiks izmantoti, lai uzglabātu kompānijas klientu no Eiropas datus, kas līdz šim tika glabāti serveros ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu