Rīgā izklaides kuģīšu nākamā sezona atkal tīta miglā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

«Visu ziemu dzīvojam stresā, jo nezinām, kā pavasarī strādāsim,» – tā par savu nākotni izsakās izklaides kuģīšu komersanti, kuri satraukušies par neskaidrībām iespējās turpināt Rīgas viesu vizināšanu nākamajā sezonā.

Satraukuma pamatā ir Rīgas domes Satiksmes departamenta veiktās izmaiņas piestātņu iznomāšanas kārtībā, līdzšinējo piecu gadu vietā turpmāk nomas līgumi tiek parakstīti tikai uz vienu sezonu.

Daugavas kuģa «Vecrīga» un vēl triju kanāla kuģīšu saimnieki pauž satraukumu par sava uzņēmuma nākotni. Šī vasara bija pirmā sezona, kad Rīgas domes Satiksmes departaments mainīja kuģu piestātnes nomas nosacījumus.

Proti, konkursā drīkstēja piedalīties jebkurš uzņēmums, pat tāds, kura īpašumā nav neviena kuģa, un, piesolot lielāko cenu, iegūt īres tiesības kaut vai uz visām teju divdesmit kuģu piestātnēm Rīgā. Uzņēmēji, kavējot kuģošanas sezonas sākumu, pārsūdzēja Satiksmes departamenta izsludinātā konkursa nolikumu.

Tagad kārtība ir tāda, ka kuģu piestātnes Satiksmes departaments iznomā tiem, kuri piedāvā augstāko cenu. Tūrisma kuģu uzņēmuma «Jaunā Vecrīga» saimnieki ik sezonu pārvadā vairāk nekā 20 tūkstošus tūristu. Savukārt īres tiesības uz vienu sezonu, piemēram, piestātnē pie Akmens tilta izmaksāja 18 tūkstošus eiro.

Neskatoties uz augsto īri, elektrības kabeļus un citu nepieciešamo aprīkojumu īrniekiem ir jāsagādā saviem spēkiem.

«Summa ir ļoti liela, un mēs gaidām kaut kādu pretimnākšanu no Rīgas domes, jo mēs maksājam naudu un tomēr gribam kaut ko pretim saņemt, ne tikai plikas trepes,» pauž Māris Klaužs, kuģa «Vecrīga» līdzīpašnieks.

Vēl arī visām raizēm nāk klāt tas, ka līdzšinējo piecu gadu vietā nomas līgumi tiek slēgti vairs tikai uz vienu gadu. Uzņēmēji norāda, ka tas ir krietni par maz, lai varētu plānot uzņēmējdarbības attīstību.

Tikmēr Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve īres termiņu izmaiņās vaino pašus uzņēmējus. Kuģīšu īpašnieki bijuši pārāk negodīgi, lai ar viņiem slēgtu ilgtermiņa līgumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu