Laivu nomu pārstāvji: Šogad kopumā laivošanas sezona bijusi veiksmīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Šogad kopumā laivošanas sezona Latvijā ir aizvadīta veiksmīgi, pastāstīja aptaujātie laivu nomas punktu pārstāvji.

Laivu nomas punkta «Jeņču laivas» vadītājs Juris Zaķis aģentūrai LETA pastāstīja, ka šogad laivu nomas punktā bija lielāks apmeklētāju pieplūdums nekā pērn. «Katru gadu attīstos, laivu skaits man aug, un arī plosti šogad pienāca klāt, bet manā skatījumā [apmeklētāju skaits] gandrīz dubultojās. Arī izvērtējot kolēģu aktivitātes, liekas, ka viss bija kārtībā, visi strādāja,» teica Zaķis, piebilstot, ka kopumā cilvēkiem pieaug vēlme braukt ar laivām un sezona laivu nomai bijusi viena no veiksmīgākajām, kamdēļ būs arī apgrozījuma pieaugums.

Viņš piebilda, ka «Jeņču laivas» šogad sezonu sāka martā, bet vislielākais pieprasījums pēc laivu nomas bija jūlijā, kas allaž laivu nomas punktiem ir aktīvākais mēnesis. Arī šobrīd sezona turpinās, lai gan apmeklētāju skaits ievērojami sarucis saistībā ar atvaļinājumu sezonas beigām. Tomēr sezona šogad ir garāka nekā citus gadus. «Man šķiet, ka šogad ļoti labi gāja arī septembrī, vismaz man gāja labi, un sezona ir garāka nekā citus gadus varbūt labo laika apstākļu dēļ,» sacīja Zaķis, atzīmējot, ka īsteni laivotāji, kas vēlas baudīt dabu, pa upēm brauc tik ilgi, kamēr ūdens nav aizsalis, kas ir arī sezonas beigas. Nākamgad laivošana varētu atsākties februārī vai martā atkarībā no laika apstākļiem.

Zaķis pastāstīja, ka «Jeņču laivām» šosezon visvairāk klientu bija vietējie iedzīvotāji, taču bija arī ārvalstu viesi, piemēram, no Vācijas. Tāpat bija arī salīdzinoši daudz Polijas iedzīvotāju, kas ir citiem gadiem netipiski. «Esmu novērojis, ka arī latvieši, kuri strādā kaut kur ārzemēs, vasarā atgriežas mājās vai arī atbrauc šeit atpūsties un izbrauc ar laivām,» viņš piebilda. Laivu nomas cenas šogad «Jeņču laivās» nav mainījušās, un nekas neliecina, ka tās kāps nākamajā sezonā.

Laivu nomas punkta «Laivaslatgale.lv» saimnieks Ainārs Streļčs aģentūrai LETA teica, ka šogad laivu nomas punktā bijis lielāks apmeklētāju pieplūdums un kopumā sezona aizvadīta, sasniedzot plānoto apmeklētāju pieaugumu par spīti sausajam pavasarim. «Mums kaut kā katru gadu ir vairāk cilvēku, visu laiku pieaug to skaits,» sacīja Streļčs, piebilstot, ka arī aktīvās atpūtas baudītāju kļūst vairāk. Pieprasījuma ziņā aktīvākie mēneši, kā jau ierasts, bija jūlijs, augusts.

Streļčs pastāstīja, ka «Laivaslatgale.lv» nomas punktu šogad visvairāk apmeklējuši Latvijas iedzīvotāji, bet mazāk - ārvalstnieki. Populārāki bija klasiskie maršruti pa ezeriem, ainavu apvidus «Daugavas loki», Tartakas upe pie Aglonas, kā arī cilvēkiem iepaticies laivot pa Rēzeknes upi. Pakalpojumu cenas «Laivaslatgale.lv» šogad nemainījās. Šobrīd sezona ir tikpat kā noslēgusies, jo cilvēki septembrī atsāk darbu un neviens par atpūtu vairs nedomā. Nākamgad pirmie azartiskākie laivotāji varētu doties upēs jau martā, bet īstā sezona Latgalē atsāksies jūnija vidū.

Savukārt laivu nomas punkta «Laivinieks.lv» Kurzemes filiālē aģentūrai LETA pastāstīja, ka šogad tūrisma un atpūtas centrā «Plosti» bija rekonstrukcija, līdz ar to laivu nomai bija mazāks apgrozījums. Cenas saglabājās iepriekšējā līmenī. Tajā pašā laikā aktīvākais pieprasījuma ziņā, kā ierasts, bija jūlijs. Lai arī aktīvā sezona ir noslēgusies, laivu nomas punkts būs pieejams, kamēr laika apstākļi būs pieņemami. «Šobrīd kustība ir maza, bet mēs īsti sezonu ciet neslēdzam, kamēr laika apstākļi būs pieejami. Varēja būt labāka sezona, ceram, ka nākamgad kompensēsies,» rezumēja filiālē.

«Laivinieks.lv» Kurzemes filiālē pastāstīja, ka pārsvarā pa Abavu ar laivām brauc vietējie iedzīvotāji, bet mazākā daļa ir viesi no Rietumeiropas. Parasti cilvēki laivu nomā uz vienu vai divām dienām, lielākoties nedēļas nogalēs. Ja nav speciālas cenu akcijas, tad darba dienās interese ir minimāla. Kopumā nozarē pieaug konkurence, durvis ver vaļā jauni laivu nomas punkti.

Cēsu rajona Raiskuma pagasta laivu nomas punkta «Gaujaskrasts.lv» īpašniece Lelde Pole aģentūrai LETA pastāstīja, ka pagājušogad uzņēmumam bija diezgan daudz akciju kolektīvās iepirkšanās portālos, kurās šogad «Gaujaskrasts.lv» nepiedalījās. Taču kopumā laivotāju bija samērā daudz, tostarp pieauga ārvalstu klientu skaits, līdz ar to kopējais apmeklētāju skaits varētu būt bijis pagājušā gada līmenī. «Diezgan daudz klientu brauca no Ķīnas, kā arī diezgan daudz bija regulāro klientu no Krievijas. Protams, brauc arī latvieši,» sacīja Pole. Ķīnas tūristu skaita pieaugumu veicina netālu esošā viesnīca un ķīniešu restorāns, kā arī Ķīnas tūrisma firmu aktivitāte attiecīgā maršruta izvēlē. Kopumā sezona bijusi veiksmīga.

Vienlaikus viņa piebilda, ka apmeklētāju ziņā aktīvākais mēnesis bija jūlijs, kad laivot devās gan vietējie iedzīvotāji, gan arī viesi no ārzemēm, kuriem ir atvaļinājums. Savukārt tagad sezona ir tikpat kā noslēgusies, jo par spīti samērā labvēlīgajiem laika apstākļiem, septembrī cilvēki vairs īpaši nebrauc ar laivām, brauc pa retam viesim, kuri pārsvarā iznomā laivu uz vienu dienu. Turpretī citus gadus šajā laikā apmeklētāju aktivitāte ir lielāka. «Gaujaskrasts.lv» laivu nomas cenas šogad nemainījās.

Rīgā bāzētā laivu nomas punkta «Virsaitis» valdes loceklis Jānis Ķirpītis aģentūrai LETA pastāstīja, ka kopumā šosezon laivu nomas punktā bija mazāk apmeklētāju nekā pērn. «Atskatoties uz visu sezonu, mēs izjutām lielo sniega trūkumu ziemā, jo pavasarī aktivitāte Amatā bija zemāka, nekā esam novērojuši citus gadus. Parasti pavasarī ir ļoti daudz brauktgribētāju uz Amatu, bet šogad tas pavasaris bija diezgan švaks,» sacīja Ķirpītis, piebilstot, ka populārākais laivošanas mēnesis, kā ierasts, bija jūlijs. Turpretī augustā laivotāju bija mazāk nekā pērn, jo šogad šajā mēnesī stipri un daudz lija.

Viņš piebilda, ka aizvien dominē pieprasījums pēc laivu braucieniem nedēļas nogalēs. «Katru sezonu ir novērojams pieprasījums pēc populārākajām upēm. Ja vienu gadu mēs skatāmies, ka ļoti daudzi dodas uz Salacu, citu gadu visi grib doties uz Irbi, tad šogad vairāk interesēja Vidzemes upes - ne tikai Gauja, kas ir tradicionāli, bet pieprasīta bija arī Salaca, Gauja pie Igaunijas robežas un citas,» teica Ķirpītis, piebilstot, ka pieprasījums pēc laivu braucieniem uz Kurzemi bija mazāks. Puse no klientiem bija pastāvīgie apmeklētāji, taču daļa ir arī jauni klienti, lielākoties vietējie. No ārzemniekiem šogad visvairāk bijuši lietuvieši un pa retam - kāds soms.

Ķirpītis sacīja, ka šobrīd laivošanas sezona masveidā ir noslēgusies un ūdens tūrismu bauda tikai azartiskākie laivotāji. «Varam runāt par sezonas beigām, jo pa retam ir kāds laivotājs, kuru tā lieta interesē, bet tie ir komandu saliedētības elementi, kas tiek izmantoti organizāciju pasākumos vai tamlīdzīgas aktivitātes. Faktiski, ir arī kādi vientuļi makšķernieki, kas kaut kur pasēž ar pīpi, bet kopumā masveidā sezona ir beigusies,» teica laivu nomas punkta «Virsaitis» vadītājs. Nākamā sezona gaidāma marta beigās, aprīļa sākumā.

Viņš pastāstīja, ka laivu nomas cenas «Virsaitis» šogad saglabāja iepriekšējā gada līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu