Uzņēmējs iesaka attīstīt studentu dzīvojamo ēku celtniecību Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijā liela perspektīva ir nekustamo īpašumu projektiem, kuri piedāvās dzīvojamās ēkas studentiem jeb «student housing», šodien Baltijas nekustamo īpašumu attīstītāju forumā sacīja nekustamo īpašumu attīstīšanas kompānijas «Dekarta Property» vadītājs Deniss Kims.

«Pērn «Dekarta Property» saskārās ar lielām likviditātes problēmām - tas bija saistīts ar to, ka iepriekš orientējāmies tikai uz pircējiem no Krievijas un Kazahstānas, bet pēdējo divu gadu laikā šo pircēju pirktspēja ir kritusies vairākas reizes,» stāstīja Kims.

«Dekarta Property» sāka analizēt alternatīvas biznesa iespējas un secināja, ka lielākā perspektīva ir studentu mājokļi.

«Pēdējo piecu gadu laikā ārvalstu studentu skaits Latvijā ir palielinājies 2,5 reizes. Tas varētu augt vēl vairāk, bet pēc sarunām ar vairāku augstskolu rektoriem secināju, ka lielākais šķērslis ir piemērotu mājokļu trūkums,» sacīja Kims.

Viņš norādīja, ka lielākais skaits ārvalstu studentu ir no Vācijas, tai seko Uzbekistāna, Krievija, Indija, Zviedrija, Ķīna. «Tas nozīmē ļoti labu diversifikāciju, un ekonomiskās problēmas kādā no šīm valstīm sevišķi neietekmēs kopējo studentu skaitu,» skaidroja Kims.

Attīstītājs piebilda, ka galvenais iemesls ārvalstnieku vēlmei studēt Latvijā ir maksa par izglītību, kas ir daudz zemāka nekā citur Eiropā. «Eiropas mājsaimniecību ienākumi pēdējos divos gados nav palielinājušies, un tas nozīmē, ka vēlme studēt Latvijā tikai augs,» stāstīja Kims.

Viņš piebilda, ka investoriem būvēt studentu mājokļus būtu ļoti izdevīgi, jo patlaban aktīvu atdeves rādītājs (ROA) šādām investīcijām sasniedz 11%.

«Protams, mums vēl trūkst izpratnes par to, kas ir «student housing«. Esmu runājis ar vairākām lielākajām Latvijas bankām, bet to vadītāji vēl īsti nesaprot, kas tas ir. Tomēr, cerams, ka ar laiku izpratne radīsies, jo šādiem projektiem ir perspektīva,» piebilda Kims.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu