Zaļā enerģija mājsaimniecībām - mīti un realitāte

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Saules paneļi un vēja ģenerātori mājsaimniecībām ir tehnoloģija, kura nākotnē noteikti tiks izmantota visā pasaulē. Iemesls šādai prognozei ir pašreizējās enerģijas ieguves situācija un tās radītās sekas. Vēl pirms dažiem gadiem elektroenerģija mājsaimniecībām maksāja 7,43 santīmus, pārrēķinot eiro, - 10,57 centus. Šobrīd elektroenerģijas cena ar visu piegādi mājsaimniecībai vidēji maksā 16,6 centus. Palielinājums par gandrīz 60% dažu gadu laikā... Saule un vējš Jums nesūtīs elektoenerģijas rēķinu.

Izmaksas un investīciju atgūšana. Ierīču uzstādīšana prasa materiālos ieguldījumus. Atkarībā no nepieciešamās sistēmas jaudas, izmaksas svārstās no 1 000 EUR līdz pat 15 000 EUR, tādēļ, pirms sistēmas uzstādīšanas, ir nepieciešams rūpīgi izvērtēt savu elektroenerģijas patēriņu. Ieguldījums atmaksājas vidēji 10 gadu laikā.

Lai gan zaļā enerģija prasa samērā lielus sākotnējos ieguldījumus, bieži tā ir lētāka par citām alternatīvām. Stāsta Domusbuve.lv vadītājs Ivo Vrubļevskis: «Vairums mūsu klientu interesējas par autonomām sistēmām, klienti, kuriem ir vasaras vai lauku mājas bez elektroenerģijas pievada. Elektroenerģijas pievada izveide bieži ir dārgāka par pašas saules paneļu vai vēja ģenerātora sistēmas sistēmas izveidi».

Viens no galvenajiem zaļās enerģijas trūkumiem ir to nepatstāvība. Jūlija mēnesī Saules paneļi saražos līdz pat 6 reizēm vairāk enerģijas nekā decembra mēnesī. Vējš var būt stiprs vai arī tas vispār var nebūt. Domusbuve.lv iesaka sākotnēji neveikt lielas investīcijas Saules paneļu un vēja ģenerātoru sistēmu izveidē, taču sākt ar nelielu sistēmu, piemēram, mājas āra apgaismojumu vai videonovērošanas sistēmu nodrošināt ar Saules paneļiem, tādējādi pārliecinoties par zaļās enerģijas plusiem un mīnusiem.

Pirms zaļās enerģijas sistēmas iegādes un uzstādīšanas nepieciešams konsultēties ar speciālistu. Ne visām mājsaimniecībam atmaksāsies ieguldījums, tāpēc ir nepieciešams konsultēties ar zinošu speciālistu, kurš izpētīs vēju karti konkrētajā reģionā, kurš izpētīs ēkas jumta konstukciju (Saules paneļi visefektīvāk darbojas, ja ir vērsti pret dienvidiem 45 grādu lenķī), kā arī apsekos objektu klātienē.

domusbuve.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu