Latvijā ir par 50% mazāk investīcijām atbilstošu uzņēmumu nekā Lietuvā un Igaunijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā ir par 50% mazāk investīcijām atbilstošu uzņēmumu nekā Lietuvā un Igaunijā, šodien Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) un AS «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» («Altum») rīkotajā biznesa forumā sacīja Baltijas alternatīvo ieguldījumu fonda «Livonia Partners» dibinātāja un partnere Kristīne Bērziņa.

«Tas ir gan tāpēc, ka investīcijām piemēroto uzņēmumu kopējais skaits Latvijā ir mazāks, gan arī tāpēc, ka ļoti liela daļa Latvijas uzņēmumu orientējas uz vietējo tirgu, bet mūs interesē tādi uzņēmumi, kuriem ir potenciāls arī ārvalstu tirgos,» stāstīja Bērziņa.

Viņa skaidroja, ka pēc fonda kritērijiem Baltijas valstīs atbilstošākie investīcijām ir informācijas pakalpojumu, dzērienu ražošanas, elektrisko iekārtu ražošanas, plastmasas produktu ražošanas uzņēmumi, bet vislielākais skaits uzņēmumu ir kokapstrādes nozarē.

«Livonia Partners» mērķis ir ieguldīt izaugsmes kapitālu sekmīgos, labi pārvaldītos vidēja lieluma Baltijas valstu uzņēmumos ar potenciālu attīstīt biznesu vietējos tirgos un ārvalstīs, kuru apgrozījums jau pārsniedz piecus miljonus eiro. Investīciju apjoms vienā uzņēmumā var būt no trim līdz 15 miljoniem eiro.

Bērziņa sacīja, ka šādiem fonda nosacījumiem Latvijā atbilst 276 uzņēmumi, Igaunijā - 372 uzņēmumi, bet Lietuvā - 450 uzņēmumi.

«Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka Latvijā ir ārkārtīgi laba juridiskā un nodokļu regulēšanas vide alternatīvo investīciju fondiem, šī likumdošana ir viena no progresīvākajām Eiropā. Lielie fondi bieži vien reģistrējās Luksemburgā, Džersijā, Gērnsijā un līdzīgās vietās, bet Latvijā ir viena no labākajām vidēm, turklāt fondi reģistrējas tur, kur investē. Arī nodokļu sistēma Latvijā ir ļoti caurskatāma,» sacīja Bērziņa.

«Livonia Partners» darbības principi paredz, ka līdztekus investīcijām fonda pieredzējušie eksperti strādā kopā ar uzņēmuma vadības komandu, nodrošinot veiksmīgu attīstības stratēģiju izveidi un ieviešanu.

«Livonia Partners» interešu lokā ir vairākas uzņēmējdarbības nozares, tostarp biznesa pakalpojumu, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, enerģētikas, kokapstrādes un citas.

«Livonia Partners» ir Baltijas privātā kapitāla ieguldījumu sabiedrība, kas divu investīciju fondu ietvaros pašlaik pārvalda 83 miljonus eiro. Uzņēmuma dibinātāji un vadītāji ir Kaido Veske, Kristīne Bērziņa, Rains Lehmuss un Mindaugs Utkevičus. Fonda ieguldītāji ir iekšzemes un starptautiskie institucionālie investori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu