Igaunijā labības raža šogad būs par 50-60% mazāka nekā pērn

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ilgā sausuma perioda pavasarī un spēcīgā lietus augusta pirmajā pusē dēļ Igaunijā labības raža šogad būs par 50-60% mazāka nekā pērn, liecina aplēses.

«Tā ir ražas katastrofa,» aģentūrai BNS atzina labības tirgotājs Indreks Aigro no kompānijas «Copenhagen Merchants». «Lai gan optimisti cer, ka raža būs par 35% mazāka, pesimisti bažījas par 50% kritumu. Es patiešām nevaru atcerēties šim līdzīgu gadu,» viņš teica.

Aigro piebilda, ka lielajām lietavām augusta pirmajā pusē, kad Igaunijā noliju divu mēnešu lietus norma, bija vispostošākā ietekme uz labību.

«Tas ir laiks, kad ražas nobriešanai ir jāsasniedz maksimums,» viņš teica, paskaidrojot, ka daži lauki ir kļuvuši nepieejami un lietus sabojāja labības ražu.

Turklāt sausuma periods pavasara beigās ir liels kaitējums vasarājiem. Visvairāk cieta kvieši, kas ir izplatītākā labība.

Lauksaimnieku korporatīva «Kevili» padomes priekšsēdētājs Jāks Lānemetss teica, ka labība šogad būs patiešām slikta. Tāpat kā Aigro, viņš sacīja, ka iemesls sliktajai ražai ir sausums pavasarī un lietus augustā, kā arī nokrišņi februāra sākumā.

«Ir grūti iegūt pārtikas kvalitātes labību, un graudi ir vāji. Neatceros, ka kādreiz tā būtu bijusi problēma - iegūt pareizo miežu svaru, lai to varētu pārdot, tomēr šogad tā ir ļoti liela problēma,» Lānemetss sacīja, piebilstot, ka labības raža varētu būt par 60% mazāka nekā pērn.

Tāpat ietekme ir augstajai atsauces bāzei, jo pērn Igaunijā tika iegūta rekordliela raža.

«Pēdējie trīs gadi, kas ir bijuši ļoti labi, mūs ir nedaudz samaitājuši,» viņš uzsvēra.

Igaunijas lielākā lauksaimniecības kooperatīva padomes priekšsēdētājs norādīja, ka iepriekš problēmas bija Igaunijas cūkkopjiem un piensaimniekiem, tagad sāk ciest arī graudkopji.

Igaunijas Statistikas departamenta dati liecina, ka pērn Igaunijā bija rekordliela raža, pirmo reizi vēsturē pārsniedzot 1,5 miljonu tonnu atzīmi. Igaunijas labības eksports pērn sasniedza 137,8 miljonus eiro, visnozīmīgākie eksporta tirgi bija Alžīrija, Saūda Arābija un Irāna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu