«Litgas» un «Statoil» vienojušies par maza apjoma sašķidrinātās dabasgāzes tirdzniecības biznesa modeli

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas dabasgāzes tirdzniecības uzņēmums «Litgas» un Norvēģijas koncerns «Statoil» pēc gandrīz pusotru gadu ilgām sarunām panākuši vienošanos par maza apjoma sašķidrinātās dabasgāzes tirdzniecības biznesa modeli.

Kā ziņu aģentūrai BNS apliecinājis «Litgas» pārstāvis Pauļus Jakutavičs,

līgumu paredzēts parakstīt ceturtdien.

«Detaļas pagaidām izpaust nevaru, plašāku informāciju sniegsim preses konferencē,» viņš piebildis.

Pēc BNS rīcībā esošās neoficiālas informācijas,

«Statoil» un «Litgas» neveidos kopuzņēmumu, par kuru tika runāts iepriekš.

Domājams, ka

«Statoil» tirgos gāzi ar Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa starpniecību,

apgādājot ar šo degvielu darbināmus kuģus Baltijas jūrā un piegādājot gāzi mazākiem termināļiem, kas nevar paši uzņemt lielos gāzes vedējus, savukārt «Litgas» tikai sabalansēs gāzes plūsmas.

Attīstīt kopīgu maza apjoma sašķidrinātās gāzes biznesu bija paredzēts jau 2014.gadā parakstītajā sašķidrinātās dabasgāzes pirkuma līgumā, bet pērnvasar abi uzņēmumi parakstīja provizorisku vienošanos par kopuzņēmuma dibināšanu.

Ar sašķidrinātās gāzes tirdzniecību nelielā apjomā plāno nodarboties arī kompānijas «Klaipedos nafta» un Vācijas sašķidrinātās gāzes piegādes kompānijas «Bomin Linde LNG» pērn izveidotais kopuzņēmums «Blue LNG», kas sniegs bunkurēšanas pakalpojumus gan Klaipēdas ostā, gan citviet Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā. Iecerēts, ka kopuzņēmums darbosies Vācijā un īrēs gāzes pārvadāšanai kuģi, kura tilpums pārsniegs 7000 kubikmetru. Paredzams, ka kuģis tiks uzbūvēts līdz 2017.gada sākumam. «Klaipedos nafta» arī investē 27,7 miljonus eiro sašķidrinātās gāzes sadales stacijas celtniecībā Klaipēdā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu