Prognozē, ka Latvijas ātro kredītu tirgu varētu atstāt kāds mazais spēlētājs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Visticamāk, kāds mazais spēlētājs varētu aiziet no distances kredītu tirgus Latvijā, jo no 1.janvāra stājās spēkā ierobežojumi, kas noteica konkrētu pakalpojumu cenas ietvaru, intervijā aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

«Visticamāk, pēc kāda laika šajā segmentā vairs nebūs tik liela skaita spēlētāju,» sacīja asociācijas vadītājs.

Viņš atzina, ka gada sākumā spēkā stājušos Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu dēļ pašlaik daudzi uzņēmumi nosaka minimālo aizņemšanās summu 50 eiro un minimālo aizņemšanās termiņu - septiņas dienas. Uzņēmumiem vairs nav izdevīgi piedāvāt aizdot, piemēram, desmit eiro uz trim dienām.

Pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā uzņēmumi arī vērtē savu tirgus nišu jaunajos apstākļos. Diezgan daudz uzņēmumu, kas sniedz aizdevumus, izmantojot distances saziņas līdzekļus, piedāvā aizdevumus ar atmaksas grafiku. Iepriekš šāds piedāvājums nebija tik izteikts, tika izsniegti aizdevumi līdz 30 dienām, bet tagad risinājumu ar atmaksas grafiku piedāvā jau gandrīz visi, un šādu aizdevumu apjoms aug. Protams, katram uzņēmumam jāskatās, cik tas var piesaistīt resursus ilgtermiņa kredītu izsniegšanai, atzīmēja asociācijas vadītājs.

Šā gada pirmā pusgada beigās varētu būt vērojams nebanku kredītdevēju kredītportfeļa pieaugums tieši tāpēc, ka distances aizdevēji izsniedz vairāk aizdevumu ar atmaksu pa daļām, tas nozīmē, ka tie jau ir vidēja termiņa kredīti. Iepriekš aizdevumi bija pamatā līdz 30 dienām, un tad portfelis bija neliels salīdzinājumā ar to, kādā apmērā aizdevumi kopumā tika izsniegti, skaidroja Āboltiņš.

Viņaprāt, arī no jauna izsniegtajās summās šogad pirmajā pusgadā varētu būt neliels pieaugums. «Tas iet kopsolī ar ekonomikas procesiem. Ekonomika attīstās, pelnītspēja uzlabojas, un cilvēki vairāk atļaujas iegādāties patēriņa preces,» sacīja Āboltiņš.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas apkopotie dati par gada pirmajiem četriem mēnešiem rāda, ka turpina uzlaboties kredītportfeļa kvalitāte. Arī 2015.gadā kredītportfeļa kvalitāte uzlabojās. «Ar lielu pārliecību saku, ka pirmā pusgada dati parādīs to pašu,» sacīja Āboltiņš.

Kā ziņots, šogad aprīļa beigās 35% no distances kredītiem bija bez pagarinājuma, 28% - distances aizdevumi līdz 30 dienām un ar atmaksas grafiku, 22% - pagarināti trīs un vairāk reizes, 9% - pagarināti vienu reizi un 6% - pagarināti divas reizes.

Šā gada četros mēnešos no jauna izsniegto nebanku kredītu apjoms sasniedza 55 miljonus eiro. Salīdzinot ar atbilstošu periodu pērn, tas ir pieaugums par 10%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu