BVKB vadītājs: Būvniecības informācijas sistēmas darbs šobrīd ir nožēlojams

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Būvniecības informācijas sistēmas darbs šobrīd ir nožēlojams, intervijā aģentūrai BNS sacīja Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) direktors Pēteris Druķis.

Viņš norādīja, ka Būvniecības informācijas sistēmai ir jābūt sakārtotai, lai varētu klasificēt būvkomersantus. «Lai tas notiktu, ir jābūt sakārtotai Būvniecības informācijas sistēmai, taču tas ir viens no lielākajiem izaicinājumiem. Šobrīd sistēmas darbs ir nožēlojams. Desmit gadu laikā ir iztērēti milzīgi resursi, taču joprojām nav skaidra mērķa, uz kurieni virzāmies, kāpēc šāda sistēma vajadzīga, ko ar to gribam sasniegt. Šī situācija ir klasiskās sekas būvniecības nozarē, ka mums svarīgi izdarīt to, ko redzam šodien, bet neredzam, kas būs tas, ko būvējam kopumā,» sacīja Druķis.

Viņš arī atzīmēja, ka desmit gadu laikā Būvniecības informācijas sistēma savu izpildījumu ir sasniegusi vien par 10-15%, nevis par 100%. «Mērķis iepriekš bija, ka līdz ar šo sistēmu runāsim digitāli par būvniecības jautājumiem. Tas nozīmē, ka bija jābūt projektiem digitālā formā utt., bet tas joprojām nav iespējams,» teica BVKB vadītājs.

Pēc Druķa minētā, šobrīd par attiecīgo sistēmu ir atbildīga Ekonomikas ministrija, bet BVKB ir norādījis par iespējām to nodot birojam. «Mēs esam norādījuši, ka varbūt vajadzētu to nodot BVKB. Taču pagaidām ministrija tur šo projektu, kuram aizmugurē ir Eiropas fondu finansējums, savās rokās. Šis projekts ir drīzāk nevis kāda efekta sasniegšanai, bet lai vienkārši apgūtu naudu. Šis ir viens no valsts pārvaldes digitalizācijas bēdu stāstiem,» viņš sacīja.

Tāpat Druķis atzīmēja, ka līdz 2017.gada 1.maijam ir jābūt gatavai sistēmai, kurā varēs sākt klasificēt būvkomersantus atbilstoši kritērijiem.

Būvniecības informācijas sistēmas mērķis ir nodrošināt elektronisku būvniecības dokumentācijas apriti, sabiedrības vajadzības pēc informācijas par būvniecības procesiem, vienādu pieeju lēmumu pieņemšanā par būvniecību un vienādu likumu interpretāciju visā Latvijas teritorijā.

BVKB darbu sāka 2014.gada 1.oktobrī līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu