Spirta ražošana pirmajā pusgadā augusi trīs reizes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šī gada sešos mēnešos Latvijā kopumā saražots etilspirts 379 943 dekalitru absolūtā alkohola (dal a/a) apjomā, kas ir par 238 070 dekalitriem absolūtā alkohola jeb gandrīz trīs reizes vairāk nekā 2015.gada pirmajā pusgadā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Šādu pieaugumu VID skaidro ar to, ka viens no spirta ražotājiem 2015.gada pirmajos sešos mēnešos nebija atsācis spirta ražošanu, kas bija pārtraukta uz pāris gadiem.

Šī gada sešos mēnešos, salīdzinot ar 2015.gada datiem, par 10,47% pieaudzis arī Latvijā ievestā un importētā spirta apjoms - no Krievijas, Slovākijas, Igaunijas un Zviedrijas ievesti 703 369 dekalitri absolūtā alkohola etilspirta, lielākoties alkoholisko dzērienu ražošanai.

No kopējā 2016.gadā valstī pieejamā etilspirta apjoma - 1,292 miljoniem dekalitru absolūtā alkohola, ko veido krājumi gada sākumā, saražotais, kā arī ievestais apjoms, - 58% izmantoti alkoholisko dzērienu ražošanā. Šis apjoms ir par 2% lielāks, salīdzinot ar 2015.gada attiecīgo periodu.

Savukārt 12% etilspirta izvesti no Latvijas, un šis apjoms, salīdzinot ar 2015.gadu, ir pieaudzis par 29%.

Citiem spirta patērētājiem nodotā etilspirta apjoms, salīdzinot ar 2015.gadu, ir samazinājies par 30%, taču tie ir salīdzinoši nelieli apjomi, kas kopējā izlietojumā veido tikai 1%.

Salīdzinot ar 2015.gada pirmo pusgadu, šogad Latvijā ir saražots denaturētais spirts - 2016.gada sešos mēnešos denaturēšanai tika izlietoti 112 967 dekalitri absolūtā alkohola.

Vienlaikus salīdzinājumā ar 2016.gada janvāra sākumu par 24% ir pieaudzis etilspirta krājumu daudzums jūnija beigās.

Latvijā spirta aprite tiek stingri reglamentēta saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību, kas paredz arī ierobežotu spirta apritē iesaistīto personu loku. Etilspirta ražošanu šī gada sešos mēnešos veikuši trīs komersanti, savukārt etilspirtu ieveduši no citām valstīm 2016.gada sešos mēnešos trīs alkoholisko dzērienu ražotāji.

Teju visa spirta aprite Latvijā notiek atliktās akcīzes nodokļa maksāšanas režīmā, tādēļ akcīzes nodokļa ieņēmumus tiešā veidā tā neietekmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu