Latvijas Apdrošinātāju asociācija: Terorisma segums ceļojumu apdrošināšanā nav jaunums, to nosaka pieprasījums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Terorisma segums ceļojumu apdrošināšanā nav jaunums, to nosaka pieprasījums, norāda Latvijas Apdrošinātāju asociācija.

Saistībā ar traģiskajiem notikumiem Stambulā, kā arī citiem nesen notikušajiem teroraktiem apdrošinātāju klienti pastiprināti interesējas par ceļojumu apdrošināšanas segumiem - ko ietver izvēlētā polise un kas ir izņēmumi. Vienlaikus daļa iedzīvotāju ir neizpratnē par terorisma riska iekļaušanu polisē, uzskatot to par apdrošinātāja vēlmi gūt papildu ieņēmumus un neētisku rīcību kopumā.

Jebkuros līgumos, tostarp apdrošināšanas, terorakti visbiežāk tiek traktēti kā neparedzami izņēmuma gadījumi jeb «force majeure». Uzņēmēji regulāri panāk, ka terorisms ir ārpus šādiem izņēmuma gadījumiem, un apdrošinātāju klienti, tostarp privātpersonas, nav izņēmums. Sekojot līdzi notikumiem pasaulē, iedzīvotāji paši interesējas par dažādiem segumiem un to apmēriem, skaidro asociācija.

Ceļojumu apdrošināšanā mēdz ietvert dažādus riskus, piemēram, civiltiesiskās atbildības, neparedzētu izmaiņu, nozaudētas vai bojātas bagāžas u.c., taču vienā kompānijā tie ir automātiski ietverti apdrošināšanā, citā par šiem segumiem ir jāpiemaksā, informē asociācija.

Terorakta riska iekļaušana apdrošināšanā nav nekāds jaunums, tas nav jauns produkts, bet tikai un vienīgi papildu segums, un tas, visticamāk, neietekmēs pieprasījumu pēc ceļojumu apdrošināšanas, skaidro Latvijas Apdrošinātāju asociācija. Cilvēki visbiežāk iegādājas šo apdrošināšanu, apzinoties iespējamos negadījumus, kas var notikt ceļojuma laikā, - traumas, nepieciešamība pēc medicīniskās palīdzības, bagāžas nozaudēšana, nejaušs nodarījums citai personai vai tās mantai. Terorisma riska segumu privātpersonām ceļojumu apdrošināšanas polisē šobrīd iekļāvuši tikai daži Latvijas apdrošinātāji, turklāt galvenokārt bez papildu maksas.

«Jāsaprot, ka terorakta gadījumā sekas var būt visdažādākās - neminot ļaunākos gadījumus, bieži tiek slēgtas lidostas, kā rezultātā cilvēki nevar nokļūt mājās vai citviet drošībā un ir spiesti nodrošināt uzturēšanos attiecīgajā valstī nenoteiktu laiku. Ja līgumos vai noteikumos ar tūroperatoru, aviokompāniju vai apdrošinātāju tas traktēts kā izņēmuma gadījums, izdevumi būs jāsedz pašiem. Savukārt, ja polise ietver terorisma risku, apdrošinātājs būtiski mazina finanšu izdevumus ārstēšanās vai repatriācijas gadījumos,» skaidro Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu