«SEB banka»: apgrozījums lielākajiem būvuzņēmējiem tuvākajos gados samazināsies

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vidējais apgrozījums lielākajiem būvuzņēmējiem tuvākajos gados samazināsies, prognozēts «SEB bankas» jaunākajā būvniecības nozares pārskatā.

Pārskatā norādīts, ka būvniecības kompāniju apgrozījuma pieaugums samazinājās no 31% 2013.gadā līdz 3% 2014.gadā. Lielākais apgrozījuma kritums 2014.gadā bija būvniecības uzņēmumiem «RE&RE», «LNK» un «Arčers», turpretī visstraujākais pieaugums - «Merks», «RBSSKALS» un «BMGS». Nozares nelabvēlīgās situācijas dēļ tiek paredzēts, ka vidējais apgrozījums lielākajiem būvuzņēmējiem tuvākajos gados, visticamāk, samazināsies, jo 2017.gadā tas prognozēts -2%. Apgrozījuma kritums visvairāk varētu skart uzņēmumus, kas nenodrošina eksportu un kuriem nav pietiekami dažādots biznesa modelis.

Atbilstoši 2014.gada rezultātiem vislielākā eksporta proporcija ir būvniecības uzņēmumiem «UPB» (55%), «LNK» (48%) un «BMGS» (34%).

«SEB bankas» korporatīvo klientu konsultāciju vadītājs Deniss Podļeskis ceturtdien apaļā galda diskusijā par situāciju būvniecības nozarē Latvijā skaidroja, ka uzņēmējdarbības dažādošana, ko visbiežāk izvēlas veicināt ar celtniecības materiālu ražošanu vai nekustamo īpašumu attīstīšanu, palīdzēs būvniekiem pārciest paredzēto darba apjoma samazināšanos tuvāko divu līdz trīs gadu laikā. Tomēr darbība, kas tiešā veidā saistīta ar būvniecību, piemēram, būvmateriālu ražošana, noteikti vairāk ietekmē būvniecības apjomus nekā netieši saistītas nozares apgūšana, kas ir nekustamā īpašuma attīstība.

Patlaban būvniecības nozares apgrozījuma kritums ir ne tikai valsts sektorā, bet arī jaunu daudzdzīvokļu māju būvniecībā, ko neveicina pašreizējais nekustamo īpašumu cenu līmenis, un «SEB bankas» pārskatā tiek prognozēts, ka turpmāko divu gadu laikā būvniecības apjomi šajā sektorā būs minimāli.

Tomēr Podļevskis norādīja, ka mazumtirdzniecības tirgus attīstība veicina pieprasījumu pēc jaunām tirdzniecības platībām. Tuvākajā laikā lielākais īstenojamais projekts šajā jomā ir tirdzniecības centra «Akropolis» būvniecība Rīgā, kas tiks sākta šā gada otrajā pusē. Tāpat paplašināšanās drīzumā paredzēta Rīgas tirdzniecības centros «Alfa», «Spice» un «Origo».

«SEB bankas» korporatīvo klientu konsultāciju vadītājs norādīja, ka vispārējā ekonomikas attīstība sekmē pieprasījuma pieaugumu pēc biroju, viesnīcu un noliktavu telpām. Lielākais paredzētais projekts 2016./2017. gadā būs mazumtirdzniecības veikalu tīkla «Rimi» noliktavas un biroja ēkas rekonstrukcija, kurā plānots investēt 75 miljonus eiro, tomēr būvniecības darbu apjoms arī šajā sektorā nebūs liels.

Veicot peļņas maržas (EBITDA marža – peļņa pirms finanšu ieņēmumiem/izdevumiem un pamatlīdzekļu amortizācijas) analīzi, pārskatā secināts, ka tās ir augstākas uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar eksportu, un zemākas tiem, kuri strādā tikai Latvijas tirgus ietvaros. Vidējā lielo būvnieku peļņas marža 2014.gadā samazinājās līdz 4,7% (2013.gadā - 6,4%), un tiek prognozēts, ka 2016.gadā EBITDA maržas rādītāji būs vēl zemāki.

Podļeskis atzīmēja, ka Latvijas būvniecības uzņēmumi nodrošina saviem akcionāriem pietiekami augstu atdevi no ieguldītā kapitāla, kura lielākajiem nozares pārstāvjiem 2014.gadā bija 12%. «SEB bankas» būvniecības pārskatā analizētie uzņēmumi regulāri maksā dividendes saviem akcionāriem, lielākajai daļai dividendēs izmaksājot aptuveni 70% no gada peļņas, kas Latvijas uzņēmumiem ir liela proporcija.

«Lielā mērā nozares nākotne ir atkarīga no tā, cik ātri un efektīvi valsts būs spējīga izsludināt un realizēt Eiropas finansētos projektus. Teiksim tā - būvniecības uzņēmumiem tuvākie gadi būs diezgan izaicinoši, bet ir arī gaisma tuneļa galā - tie ir tie lielie projekti - «Rail Baltica II» un pārējie. Un tad atkal paceltos jautājums par nozares kapacitāti - vai nozare ir spējīga šos projektus realizēt?» norādīja «SEB bankas» korporatīvo klientu konsultāciju vadītājs, uzsverot, ka, viņaprāt, šādos tirgus apstākļos Latvijas būvniecības uzņēmumiem būs ļoti laba iespēja attīstīt savu eksporta kompetenci un veicināt to uzņēmējdarbības dažādību, nostiprinot savas pozīcijas būvniecības tirgū.

Pēc aktīvu apmēra «SEB banka» 2015.gada beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu