VAAD: vairumā Latvijas augļu dārzu pastāv augļu koku vēža izplatības risks

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lielākajā daļā Latvijas augļu dārzu pastāv augļu koku vēža izplatības risks, liecina informācija Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā.

VAAD no Latvijas Augu Aizsardzības pētniecības centra ir saņēmis brīdinājumu par augļu koku vēža izplatības risku lielākajā daļā Latvijas augļu dārzu sākot no 27.jūnija līdz 3.jūlijam. "Inficēšanās iespējama, ja konkrētā dārzā uz augļu kokiem ir svaigas rētas un turpinās lietaini laika apstākļi ar nepārtraukta (apmēram sešas stundas un vairāk) mitruma periodiem.

Dienests norāda, ka augļu koku vēža izplatības risku veicina vēss, mitrs laiks un gaisa temperatūra robežās 5-16 grādiem pēc Celsija.

Lai slimību ierobežotu, nepieciešams iznīcināt infekcijas avotu - izgrebt vēžu brūces līdz nebojātai mizai, kā arī veikt augļu koku kopšanas darbus un lietot fungicīdus.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu