LAD: Atbalstam ES fondu programmu ietvaros aktīvāk piesakās graudkopji un gaļas lopkopji

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Atbalsta pasākumiem Eiropas Savienības (ES) fondu programmu ietvaros aktīvāk piesakās graudkopības un gaļas lopkopības nozares lauksaimnieki, savukārt piena lopkopībā problēmu dēļ nozarē cilvēki ir piesardzīgāki investēt, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktore Anna Vītola-Helviga.

«Šobrīd tā ir graudkopība [aktīvāk piesakās atbalsta pasākumiem,], jo piena lopkopībā ir pietiekami lielas problēmas, attiecīgi, cilvēki ir piesardzīgāki investēt. Arī gaļas lopkopībā ir samērā daudz pieteikumu,» teica Vītola-Helviga.

Viņa pastāstīja, ka populārākā atbalsta programma ir «Ieguldījumi materiālajos aktīvos», kurā ir paredzēti kopumā 490 miljoni eiro, no kuriem 328 miljoni - atbalstam lauku saimniecību modernizācijai. Tāpat populāra ir programma «Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības», kuras ietvaros mazie lauksaimnieki var saņemt 15 tūkstošu eiro vienreizēju atbalstu savas saimniecības attīstībai. «Šī programma ir ļoti populāra, nākamā gada maijā būs vēl viena kārta šajā programmā; tad arī viss finansējums šim pasākumam būs apgūts. Kopā šajā programmā ir paredzēti 34,8 miljoni eiro,» pastāstīja LAD direktore.

Tāpat lielu popularitāti ir guvis arī atbalsts meliorācijas sistēmu pārbūvei un atjaunošanai pasākuma «Atbalsts ieguldījumiem infrastruktūrā» ietvaros. «Redzam, kas notiek ar meliorācijas sistēmām valstī. Ilgi gadi ir pagājuši, kopš padomju laikos šīs sistēmas ir izveidotas, un tagad labi redzams, kur tās ir bojātas - ūdeņi stāv uz laukiem, sistēmas nedarbojas. Šis pasākums ir tiešām nepieciešams, par to ir arī liela interese,» teica Vītola-Helviga, piebilstot, ka šajā plānošanas periodā meliorācijas sistēmu sakārtošanai kopumā ir pieejams 85,7 miljonus eiro atbalsts, un ir iesniegti gandrīz 400 projekti.

Viņa arī piebilda, ka pašvaldībām būs pieejama programma ceļu sakārtošanai, un pasākums būs atvērts līdz 2019.gadam, kurā šobrīd ir iesniegti pieci projekti. «Pašvaldības īpaši apspriežas ar uzņēmējiem par to, kurus ceļus rekonstruēt - tie būs ceļi, kas ir saistīti ar ražošanu, piemēram, piena izvešanu no fermām uz zemnieku saimniecībām un tamlīdzīgi. Domāju, ka tas lauksaimniekiem būs pietiekami nozīmīgi. Kopumā šajā pasākumā ir paredzēti 126,6 miljoni eiro,» sacīja Helviga-Vītola.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē ES Lauksaimniecības fonda līdzekļus un tiešos maksājumus zemniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu