LLKC: Šogad solās būt vidēja vasarāju raža; sausuma dēļ graudaugi cerojuši sliktāk

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vasarāju raža šogad solās būt vidēja vai pat zema, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopju veiktā oficiālā vasarāju ražas prognozēšana.

«Reģionos maijā lietus bijis tikai dažviet. Izņēmums ir Kurzeme un Zemgale, kur lietavas bija, tādēļ vasarāji tur izskatās cerīgāk, turklāt tie sēti pāris nedēļu agrāk kā citviet, tādēļ spējuši izmantot pavasara augsnes mitrumu un attīstīties labāk. Sausuma un augsto temperatūru dēļ vasarāji kopumā tomēr cerojuši sliktāk,» atzina LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis.

LLKC eksperti norāda, ka patlaban augiem ir pietiekami daudz mitruma un tie ir sākuši izmantot tiem iepriekš doto minerālmēslojumu. Pēc tā, cik veiksmīgi augi atkopsies, varēs vērtēt arī tādus ražas rādītājus kā graudu raupjums un kvalitāte.

Pēc ekspertu prognozēm, šogad vasaras kviešu vidējā raža Latvijā varētu būt 3,9 tonnas no hektāra, kas ir mazāk nekā 2015.gadā, kad no hektāra tika novāktas vidēji četras tonnas graudu. Arī vasaras miežu raža varētu būt mazāka nekā pērn - vidēji 3,3 tonnas no hektāra (2015.gadā bija 3,5 tonnas no hektāra), bet auzu raža - 2,6 tonnas no hektāra, kas ir aizvadītā gada līmenī.

LLKC eksperti norāda, ka ar vasaras kviešiem šosezon apsēti 151,3 tūkstoši hektāru, kas ir mazāk nekā pērn, kad to bija 166 tūkstoši hektāru. Arī vasaras mieži šogad iesēti mazāk nekā pērn - 94,3 tūkstošu hektāru platībā (2015.gadā 99 tūkstoši hektāru). Vienlaikus vasaras rapsi reģionos pašlaik apdraud krustziežu spīduļu invāzija. Ja sējumus veiksmīgi nosmidzinās ar insekticīdiem, varēs cerēt uz prognozētajām divām tonnām uz hektāra. Šogad vasaras rapsis iesēts 25,8 tūkstošu hektāru platībā, kas ir par piecām tonnām uz hektāru vairāk nekā pērn.

Griķi šogad iesēti par septiņiem tūkstošiem hektāru lielākās platībās nekā pērn, kad tika iesēti 10 tūkstoši hektāru. Pateicoties tam, ka griķus sēja pēc salnām, lietus nodrošināja tiem nepieciešamo mitrumu, tādēļ raža solās būt laba - vidēji 1,1 tonna no hektāra.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais un plašākais lauku konsultāciju sniedzējs ar pilnīgu pārklājumu visā Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu