«Eesti Energia» plāno divkāršot alternatīvo energoresursu izmantošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

«Enefit» māteskompānija «Eesti Energia» apvieno enerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem vienā uzņēmumā - «Enefit Taastuvenergia», plānojot piecu gadu laikā divkārt palielināt alternatīvo un tostarp arī atjaunojamo energoresursu izmantošanas apjomu, informē uzņēmumā.

«Enefit Taastuvenergia» pārvaldīs visas kompānijas struktūrvienības, kas nodarbojas ar atjaunojamās enerģijas ražošanu, tādējādi kļūstot par vienu no lielākajiem atjaunojamās enerģijas ražošanas uzņēmumiem Baltijas valstīs. Šis ir būtisks stratēģisks solis, lai nākamo piecu gadu laikā «Eesti Energia» divkārt palielinātu alternatīvo un tostarp arī atjaunojamo energoresursu izmantošanas apjomu, uzsver «Eesti Energia» valdes priekšsēdētājs Hando Suters.

«Patlaban no atjaunojamiem energoresursiem, sadzīves atkritumiem un slānekļa gāzes mēs kopumā gadā saražojam vairāk nekā 700 gigavatstundu elektroenerģijas. Mūsu mērķis ir šo apjomu līdz 2020.gadam palielināt vairāk nekā divas reizes. Tas būtu līdzvērtīgs ceturtajai daļa no visas Igaunijas elektroenerģijas patēriņa. Šī plāna īstenošanai mēs esam apvienojuši vienā uzņēmumā līdz šim sadrumstalotās atjaunojamās enerģijas ražošanas struktūrvienības mūsu kompānijas iekšienē,» skaidro Suters.

«Eesti Eergia» stratēģiskais plāns nākamajiem pieciem gadiem paredz kompānijas ieņēmumu palielināšanu no enerģijas tirdzniecības un rentabilitātes nodrošināšanu arī tad, ja elektroenerģijas cenas ievērojami nepieaugs. Tāpēc «Eesti Energia» gatavojas jaunu vēja enerģijas ražošanas jaudu izveidei, un pirmais lēmums par investīcijām šajā jomā, visticamāk, tiks pieņemts 2017.gadā. Tiek arī plānots tirgū piedāvāt integrētu risinājumu ar saules paneļu uzstādīšanu patērētāju īpašumā.

Kā norāda Suters, situācija elektroenerģijas tirgū un tā attīstības tendences pēdējo gadu laikā ir ievērojami mainījušās. «Elektroenerģijas un naftas cenas ir sasniegušas pēdējo 12 gadu laikā zemāko līmeni. Tāpēc savā stratēģiskajā plānā mēs fokusējamies uz darbībām, kas palielina «Eesti Energia» konkurētspēju un ļauj īstenot ieplānotos mērķus patstāvīgi.»

Stratēģisko mērķu sasniegšanai «Eesti Energia» turpinās paaugstināt tās degslānekļa spēkstaciju un pārstrādes staciju efektivitāti, ieviešot jaunas tehnoloģijas. Piemēram, «Eesti Energia» gatavojas sākt arī slānekļa benzīna ražošanu no slānekļa gāzes. Tiks paplašināta arī alternatīvo enerģijas ražošanas resursu izmantošana - vējš, biomasa, slānekļa gāze un saules enerģija. Tā kompānijai ir būtiska eksporta iespēja, jo Igaunija ir izpildījusi savus mērķus atjaunojamās enerģijas izmantošanas jomā, un «Eesti Energia» var piedāvāt no atjaunojamiem resursiem ražotu elektroenerģiju citām valstīm, kurām tā nepieciešama Eiropas Savienības prasību izpildei.

Kā viens no mērķiem izvirzīta arī lielāko elektroenerģijas patērētāju pieslēgšana «Eesti Energia» enerģijas ražošanas jaudām. Patērētājiem tas ļautu samazināt tēriņus elektroenerģijas iegādei par trešdaļu, savukārt «Eesti Energia» tas nodrošinātu stabilu elektroenerģijas pieprasījumu ilgtermiņā, uzsver Suters.

Tāpat «Eesti Energia» izskata iespējas paplašināt savu darbību, darbojoties Baltijas gāzes tirgū un apgūstot arī jaunus elektroenerģijas tirgus Baltijas jūras reģionā.

Jau ziņots, ka Igaunijas elektroenerģijas ražotāja «Eesti Energia» meitasuzņēmuma Latvijā SIA «Enefit» apgrozījums 2015.gadā bija 53,18 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

2014.gadu «Enefit» noslēdza ar 53 669 330 eiro apgrozījumu.

Ja 2014.gadu uzņēmums noslēdza ar 1 907 121 eiro lieliem zaudējumiem, tad pērn «Enefit» sāka pelnīt, gadu noslēdzot ar 192 000 eiro lielu peļņu.

2015.gadā «Enefit» salīdzinājumā ar 2014.gadu paplašināja fiksētas cenas līgumu piedāvājumu Latvijā un palielināja uzņēmumiem pārdotās elektroenerģijas apjomu par 3,8% - līdz 1101,5 gigavatstundām.

«Eesti Energia» ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pilnībā pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas ražošanu. Uzņēmuma darbība ietver plašu pakalpojumu spektru no degslānekļa ieguves un pārstrādes līdz pat elektroenerģijas sadalei un pārdošanai, kā arī dažādus ar elektroenerģiju saistītus papildu pakalpojumus. «Eesti Energia» darbojas Baltijas valstīs, Vācijā, Jordānijā un ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu