Paraksta deklarāciju par «Rail Baltica» turpmāko attīstību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas transporta tīkla TEN-T pasākuma laikā Roterdamā Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Somija, kā arī Eiropas Savienības Baltijas transporta koridora koordinatori parakstījuši kopīgu deklarāciju, apliecinot ieinteresētību kopīgi aktīvi turpināt realizēt Eiropas platuma sliežu ceļa «Rail Baltica» projektu, informēja Satiksmes ministrijā.

Deklarācijā ministri un amatpersonas norāda projekta stratēģisko nozīmi transporta tīkla pilnveidošanā, lai savienotu Baltijas valstis ar kaimiņvalstīm un pārējo Eiropu, kā arī veicinātu ES iedzīvotāju mobilitāti un sekmētu gan iekšzemes, gan pārrobežu preču plūsmu.

Tāpat tiek uzsvērta nepieciešamība noslēgt projekta izpēti un sākt būvniecības darbus, kā arī nodrošināt saskaņotu un efektīvu projekta īstenošanu, kas arī skaidri demonstrētu nepieciešamību tālākam finansējumam. Puses atkārtoti apliecināja, ka «Rail Baltica» dzelzceļa līnijas izbūve maršrutā Tallina-Pērnava-Rīga-Paņeveža-Kauņa-Varšava ir visu iesaistīto pušu kopīgs mērķis.

Deklarāciju parakstīja Latvijas satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS), Eiropas Savienības Baltijas transporta koridora koordinatore Katerina Trautmane, Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ahti Kuningass, Lietuvas transporta ministrs Rimants Sinkēvičs, Polijas infrastruktūras un attīstības ministrs Andžejs Adamčuks, kā arī Somijas transporta ministre Anne Bergere.

Kā pasākumā norādīja Augulis, parakstot deklarāciju, tiek atkārtoti pausts atbalsts projektam Latvijā, kā arī visās iesaistītajās valstīs. To realizējot, tiks izveidota savienojamība ar Eiropu, izmantojot ātrgaitas dzelzceļa transportu. «Ar šo deklarāciju atkārtoti uzsveram, ka visas iesaistītās puses, tostarp Somija un Polija, apliecina savu gatavību un vēlmi līdzdarboties projekta īstenošanā, apzinoties tā ģeopolitisko un ekonomisko pievienoto vērtību,» norādīja Augulis.

TEN-T dienas norisinās 20. un 21.jūnijā Roterdamā, tās organizē Eiropas Komisija sadarbībā ar Nīderlandes prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē.

Tikmēr ES Inovāciju un komunikāciju tīklu izpildaģentūra (INEA) nosaukusi transporta projektus Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) līdzfinansējuma saņemšanai, tostarp - četrus no Latvijas iesniegtos projektu pieteikumus, informēja Satiksmes ministrijā.

No rekomendētajiem projektiem divi ir Eiropas vienotās gaisa telpas prioritātē, viens pieteikums Jūras maģistrāļu prioritātē, kā arī Eiropas platuma sliežu ceļa «Rail Baltica» projekta turpinājums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu