LAD platību maksājumiem šogad iesniedz par 2,7% mazāk pieteikumu nekā pērn

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lauku atbalsta dienestā (LAD) platību maksājumiem šogad kopumā iesniedza 61 343 pieteikumus, kas ir par 2,7% jeb 1717 pieteikumiem mazāk nekā gadu iepriekš, pastāstīja LAD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža.

Viņa pauda, ka no kopumā šogad platību maksājumiem iesniegtajiem 61 343 pieteikumiem LAD Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā (EPS) ir iesniegti 61 055 pieteikumi, bet papīra formātā - 288. «Tā tendence ir tāda, ka pieteikumu skaits [platību maksājumiem] samazinās. Tas ir tāpēc, ka apvienojas zemes, piemēram, vecie ļaudis pārstāj saimniekot un atdod savu zemi lielākam saimniekam blakus,» sacīja Ilgaža, piebilstot, ka līdzīga tendence bija vērojama arī iepriekšējos gados.

Savukārt atbalstam pieteikto platību apmērs šogad, salīdzinot ar 2015.gadu, ir pieaudzis par 17 tūkstošiem hektāru - lauksaimnieki šogad atbalstam ir pieteikuši 1,685 miljonu hektāru lielas platības.

Dienesta pārstāve arī atgādināja, ka LAD šā gada pavasarī rīkoja plašu informatīvo kampaņu un palīdzēja klientiem klātienē aizpildīt pieteikumus EPS, tāpēc lauksaimnieki šogad savlaicīgāk iesniedza pieteikumus nekā pērn. «Rezultātā būtiski ir samazinājies to klientu skaits, kas pieteicās atbalstam ar kavējuma sankciju (pēc 23.maija). 2015.gadā tādi bija 3245 lauksaimnieki, šogad tikai 1469,» pastāstīja Ilgaža.

Tāpat, pateicoties prasībai pieteikties platību maksājumiem EPS, šogad būtiski ir sarucis platību maksājumiem pieteikto platību pārklāšanās gadījumu skaits - ja pagājušajā gadā pārklājumi bija aptuveni 18 tūkstošiem klientu, tad šogad tādi bija tikai 4,5 tūkstošiem klientu.

LAD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja arī atgādināja, ka dienests jūnija sākumā klientiem izsūtīja e-pastus, lai informētu par atbalstam pieteikto platību pārklāšanās gadījumiem. Patlaban puse klientu pārklājumu rašanās iemeslus jau ir atrisinājuši, savukārt aptuveni 2,2 tūkstošiem klientu vēl ir atlikuši platību pārklājumi, tāpēc LAD atkārtoti informēs lauksaimniekus un izsūtīs e-pastus ar atgādinājumu novērst tos. «LAD aicina tos lauksaimniekus, kas vēl nav novērsuši pārklājumus, izdarīt to līdz 27.jūnijam, lai nesaņemtu soda sankcijas – samazinātus maksājumus,» uzsvēra Ilgaža.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 22.maijā noslēdzās lauksaimnieku pieteikšanās vienotajam platību maksājumam un zaļināšanas maksājumam. Iesniegumiem, kas iesniegti pēc 22.maija, tika piemērota 1% atbalsta apmēra samazinājums par katru nokavēto darba dienu. Pēdējais iesniegumu iesniegšanas datums ar kavējuma sankcijām bija 15.jūnijs.

Platību maksājumiem obligāti elektroniski bija jāpiesakās tiem lauksaimniekiem, kuru saimniecībā ir 10 hektāru un vairāk aramzemes un no 2015.gada ir jāievēro zaļināšanas prasības. Zaļināšanas prasības paredz, ka lauksaimniekiem apsaimniekojamā platībā jāaudzē vismaz trīs dažādas kultūras, ievērojot kultūraugu dažādību, un vismaz 7% teritorijas jāatstāj atmatā ekoloģiskiem mērķiem.

Pērn LAD platību maksājumiem kopumā iesniedza 63 060 pieteikumu.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē Eiropas Savienības Lauksaimniecības fonda līdzekļus un tiešos maksājumus zemniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu