Četru mēnešu laikā nebanku kredīti izsniegti € 55 miljonu apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šī gada četros mēnešos no jauna izsniegto nebanku kredītu apjoms sasniedzis 55 miljonus eiro, liecina Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas apkopotā informācija par šī gada četriem mēnešiem no gada sākuma līdz aprīļa beigām.

Salīdzinot ar četriem mēnešiem pērn, kad šo kredītu apjoms sasniedza 49 miljonus, tas ir pieaugums par 10%.

Četros mēnešos šogad būtiski pieaudzis ar aizdevuma atmaksas grafiku izsniegto kredītu apjoms. Pērn četros mēnešos tie bija 9,8 miljoni eiro, bet šogad - 15,3 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 55%. Par 35% samazinājies bezmaksas un bezprocentu izsniegto distances kredītu apjoms - no 9,5 miljoniem eiro četros mēnešos pērn līdz 6,1 miljonam eiro šogad. Savukārt par 11% pieauguši ar atmaksu vienā maksājumā un termiņu līdz 30 dienām izsniegto kredītu skaits, šī gada četros mēnešos sasniedzot 33,7 miljonus eiro. Četros mēnešos pērn tie bija 30,3 miljoni eiro.

Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš uzskata, ka šie dati liecina par situācijas uzlabošanos tirgū, ko veicinājuši Patērētāju tiesību aizsardzības likumā pieņemtie grozījumi, kas stājās spēkā šogad.

Asociācijas apkopotā biedru informācija liecina, ka šogad par 61% pieaudzis jauniem klientiem atteikto kredītu skaits. Āboltiņš norāda, ka tas liecina par to, ka nebanku kredītdevēji izvērtē potenciālo klientu maksātspēju. Piemēram, pirmajā pusgadā pērn atteikumi jauniem klientiem bija 52,2%, bet otrajā pusgadā pērn - 59,7%.

Tāpat šogad par 14% samazinājās kredītu pagarinājumu skaits.

Vidējā summa, kas izsniegta, ir ap 225 eiro, kamēr maksimālā summa, ko izsniedz vienā maksājumā, ir ap 425 eiro, savukārt kredīta apjoms ar atmaksas grafiku varot sasniegt 1500 eiro, informē asociācijā.

Kredītportfeļa apjoms šī gada četros mēnešos bija 88 miljoni, no kuriem 75,2% veidoja kredīti bez kavējuma. Āboltiņš skaidro, ka tas liecina par kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanos. Salīdzinājumam, pirmajā pusgadā pērn kredīti bez kavējuma veidoja 68,2%, bet gada beigās pērn tie bija 72,8%.

Kredītportfeļa struktūra 30.aprīlī liecina, ka 35% no kredītiem ir bez pagarinājuma, 28% - distances aizdevumi līdz 30 dienām un ar atmaksas grafiku, 22% - pagarināti trīs un vairāk reizes, 9% - pagarināti vienu reizi un 6% - pagarināti divas reizes.

Kā liecina asociācijas apkoptā informācija, nebanku kreditēju klientu lielākā daļa ir iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem - šie klienti veido 24% no kopējo klientu skaita. Tad seko klienti vecumā no 25 līdz 29 gadiem - 20%, klienti no 50 gadiem un vecāki - 20%, klienti vecumā no 40 līdz 49 gadiem - 19%, klienti no 20 līdz 24 gadiem - 18%.

Kā vēstīts, šogad stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas nosaka virkni ierobežojumu nebanku kreditēšanas nozarē. Šo likuma izmaiņu ietekmi uz nozares rādītājiem asociācija varēs analizēt un izdarīt kādus nozīmīgus secinājums tikai pēc gada, kad būs apkopoti dati par 2016.gadu. Tomēr, ņemot vērā pieņemto izmaiņu būtību, Āboltiņš iepriekš teica, ka arī šogad var sagaidīt kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanos, distances aizdevumu ar atmaksas grafiku pieaugumu, kā arī aizdevumu procentu likmju un pagarinājumu skaita samazinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu