KP nosaka € 4026 sodu par pārmērīgu maksu iebraukšanai Rēzeknes autoostā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Konkurences padome (KP) piemērojusi naudas sodu Rēzeknes autoostas operatoram SIA «Rēzeknes autoosta», kas ļaunprātīgi izmantojusi dominējošo stāvokli un pārvadātājiem pieprasījusi pārmērīgu maksu par iebraukšanu pilsētas autoostā.

KP pārstāvji informēja, ka «Rēzeknes autoostai» piemērots naudas sods 4026 eiro apmērā, kā arī uzdots turpmāk izvērtēt izdevumu pamatotību un atturēties no nepamatotu un pārmērīgu izmaksu iekļaušanas, aprēķinot pārvadātājiem maksu par iebraukšanu autoostā.

KP pārkāpuma lietu pret «Rēzeknes autoostu» sāka pēc pasažieru pārvadātāja SIA «Norma-A» saņemtā iesnieguma.

Pasažieru pārvadātājs norādīja uz «Rēzeknes autoosta» noteikto maksu par iebraukšanu autoostas teritorijā, kas ir lielāka nekā citām autoostām tuvējā reģionā, tādējādi rosinot aizdomas par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pazīmēm.

Lietas izpētes laikā KP secināja, ka «Rēzeknes autoosta», 2013.gada vasarā kļūstot par autoostas nomnieku, bez objektīva un skaidra pamatojuma iekļāvusi dažādas izmaksas pārvadātāju iebraukšanas maksas aprēķinā, tādējādi nepamatoti paaugstinot 2014. un 2015.gada maksu par iebraukšanu autoostā.

Piemēram, «Rēzeknes autoosta» iebraukšanas maksā bija iekļāvusi pārlieku augsto autoostas nomas maksu, kuru tai bija noteicis ar uzņēmumu saistītais autoostas īpašnieks, paredzot to kompensēt no pārvadātāju līdzekļiem.

Tāpat uzņēmums bija iekļāvis arī citus nepamatotus izdevumus, piemēram, par ēkas rekonstrukciju pirms remonta darbu uzsākšanas, turklāt visu saistīto izmaksu apjomu pilnā apmērā attiecinājis uz nākamo gadu.

Izmeklēšanas laikā KP konstatēja, ka «Rēzeknes autoosta» bija paļāvusies uz to, ka visas nepamatotās izmaksas nosegs pārvadātāji, kuriem savukārt radušos zaudējumus kompensē no valsts budžeta līdzekļiem. Tādējādi ir pamats apgalvot, ka uzņēmuma ļaunprātīgi izmantotā tirgus vara veicinājusi neefektīvu konkrētam nolūkam paredzēto publisko resursu izmantošanu, norāda KP.

«Rēzeknes autoosta» ir vienīgais Rēzeknes autoostas operators un ir neizbēgams darījumu partneris pasažieru pārvadātājiem, kuri sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutos, kas skar Rēzeknes autoostu. Tāpēc KP secina, ka uzņēmums ļaunprātīgi izmantoja savu tirgus varu, pārvadātājiem par autoostas pakalpojumiem pieprasot nepamatoti augstu iebraukšanas maksu.

Saskaņā ar «Firmas.lv» datiem, «Rēzeknes autoosta» reģistrēta 2013.gadā, pamatkapitāls ir 2000 latu ( 2845 eiro).

Uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā bija 211 922 eiro salīdzinājumā ar 215 814 eiro pirms gada, bet zaudējumi - 29 991 eiro salīdzinājumā ar 69 928 eiro peļņu 2014.gadā.

Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Uldis Laizāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu