Būvniecības izmaksas aprīlī par 1,2% zemākas nekā pirms gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Būvniecības izmaksas šogad aprīlī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu Latvijā samazinājušās vidēji par 1,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt strādnieku darba samaksa 2016.gada aprīlī salīdzinājumā ar 2015.gada aprīli pieaugusi par 4,5%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai - par 0,8%, bet būvmateriālu cenas samazinājušās par 4,2%.

Savukārt 2016.gada aprīlī, salīdzinot ar šā gada martu, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā samazinājies par 0,7%.

Tostarp būvmateriālu cenas mēneša laikā samazinājušās par 1,6%, bet strādnieku darba samaksa palielinājusies par 0,6% un mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,1%.

Būvmateriālu cenu samazinājumu aprīlī visvairāk ietekmēja cenu kritums ceļu būves materiāliem, piebilda statistikas pārvaldē.

2016.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 180 būvuzņēmumu un vairāk nekā 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus tiek izmantotas arī būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2015.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. Tostarp 74% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 33% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu