FKTK vienojas ar ABLV Bank par sodu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un ABLV Bank šodien noslēdza administratīvo līgumu par FKTK pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem, lai panāktu uzlabojumus bankas iekšējās kontroles sistēmas darbībā. Līgumā paredzēts piespriest bankai sodu € 3,17 miljonu apmērā un izteikt brīdinājumu atbildīgajam bankas valdes loceklim, TVNET informēja ABLV Bank.

Parakstot administratīvo līgumu, FKTK un ABLV Bank ir vienojušies par izlīgumu, lai izbeigtu FKTK ierosināto administratīvo lietu, bankā norādīja un skaidroja, ka, nosakot naudassoda apmēru, FKTK ņēma vērā, ka ABLV Bank šobrīd izpilda visas regulējošās prasības un turpina uzlabot iekšējās kontroles sistēmu, tāpēc jāmaksā mazāks sods – € 3,17 miljoni, kas atbilst 2,5% no bankas kopējo gada ienākumu summas.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam, FKTK ir tiesīga piespriest soda naudu līdz 10% no bankas iepriekšējā finanšu gada kopējo neto ienākumu summas.

Saskaņā ar bankā vēstīto, veicot pārbaudes,

FKTK konstatēja, ka banka iepriekšējos gados nav atbilstošā apjomā nodrošinājusi atsevišķu klientu darījumu ekonomiskās būtības un tiesiskā mērķa pārbaudi un dokumentēšanu.

FKTK uzskata, ka banka pietiekamu uzmanību nav pievērsusi klientam netipiski lieliem, sarežģītiem vai savstarpēji saistītiem darījumiem, kā arī nav veikusi atsevišķu klientu darījumu pastiprinātu uzraudzību padziļinātās izpētes ietvaros.

Vienojas par turpmākajiem pasākumiem

Administratīvajā līgumā puses ir vienojušās par paredzētajiem turpmākajiem pasākumiem, ko banka apņemas noteiktajos termiņos pilnībā izpildīt, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmu un stiprinātu tās darbības efektivitāti.

Savukārt FKTK uzraudzīs, vai banka pilda noteiktās apņemšanās līgumā noteiktajos termiņos un noteiktajā apjomā.

Bankā apgalvoja, ka FKTK pārbaužu gaitā gūtie secinājumi attiecas uz agrākiem klientu darījumiem un to dokumentēšanu, bet izvērtējot tos no šodienas daudz stingrākajiem kritērijiem. Pēdējā gada laikā prasības attiecībā pret klientu apkalpošanu ir mainījušās ļoti strauji un būtiski. Šobrīd banka pilnībā izpildot regulējošās prasības. Esot ievērojami palielināts atbilstības jomā strādājošo darbinieku skaits un stiprināta attiecīgo struktūrvienību kapacitāte. To ņēmusi vērā arī FKTK, lemjot par sodu, kas ir mazākais iespējamais, ko saskaņā ar likumu var piespriest kredītiestādēm.

Bankā skaidroja, ka diemžēl iepriekšējos gados klientu darījumu izpētes un dokumentēšanas prasības vēl nebija pietiekami detalizētas.

Banka esot atteikusies no daļas klientu, kuru apkalpošana pie pašreizējām prasībām var radīt nesamērīgu risku, un turpinot klientu stingru izvērtēšanu.

ABLV Bank arī sola turpināt uzlabot iekšējās kontroles sistēmu atbilstoši FKTK ieteikumiem, atvēlot minētajam mērķim ne mazāk kā 6,5 milj. EUR. Tiks izvērtēta bankas iekšējās kontroles sistēma un veikti nepieciešamie pasākumi tās darbības pilnveidošanai un efektivitātes nodrošināšanai, bankā sola.

ABLV Bank ir lielākā neatkarīgā privātā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 86,25% no bankas balsstiesīgā pamatkapitāla.

Pētnieciskās žurnālistikas centra «Re:baltica» pētījumā ABLV Bank bija minēta kā nerezidentiem draudzīga banka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu