Eksperts: konkurence starp bankām un alternatīvajiem pakalpojumu sniedzējiem saasināsies

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Konkurence starp bankām un alternatīvajiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem arvien vairāk saasināsies, žurnālistiem trešdien atzina Banku augstskolas Finanšu katedras docents Andris Fomins.

Viņš norādīja, ka «BigBank» Latvijas filiāles sadarbībā ar Banku augstskolu veiktajā pētījumā secināts, ka pārsvarā visu tradicionālo banku piedāvātajiem pakalpojumiem ir pieejami alternatīvi pakalpojumi, tostarp visvairāk tiek izmantoti alternatīvi risinājumi apdrošināšanas, kreditēšanas, noguldījumu, kapitāla piesaistes, tirgus nodrošināšanas un arī investīciju un maksājumu jomās.

«Vien dažu gadu laikā ir izveidojusies stabila un droša infrastruktūra, kas ļauj alternatīviem finanšu pakalpojumiem piedāvāt kvalitatīvu un ar komercbankām konkurējošu pakalpojumu,» sacīja Fomins.

Viņš arī atzīmēja, ka tradicionālās bankas izjūt lielu konkurenci no alternatīvo pakalpojumu sniedzēju puses, taču šobrīd šī konkurence ir ļoti saprātīga, jo daudzās jomās alternatīvo pakalpojumu sniedzēji sadarbojas ar kredītiestādēm, piemēram, pakalpojumu uzlabošanā.

Pēc Fomina teiktā, šī konkurence ar laiku tikai saasināsies, jo alternatīvie pakalpojumu sniedzēji spēj daudz ātrāk nekā bankas pielāgot pakalpojumus tehnoloģiju izmaiņām. Tāpat, specializējoties uz vienu vai dažiem pakalpojumiem, alternatīvie pakalpojumu sniedzēji spēj ātrāk reaģēt un ieviest izmaiņas darbībā.

Tāpat Fomins prognozēja, ka nākotnē alternatīvie finanšu pakalpojumu un banku pakalpojumi varētu konsolidēties, kas sekmētu to funkcionalitāti. Viņš skaidroja, ka to varētu nodrošināt, piemēram, vienotas aplikācijas izveide, kurā būtu pieejami visi finanšu pakalpojumi no dažādiem pakalpojumu sniedzējiem.

Viņš piebilda, ka alternatīvā finanšu sektora attīstību stimulēja 2008.gada krīze un pasaules valstu reakcija uz to, jo valdības bankām izstrādāja stingrākus drošības noteikumus, kas sekmēja banku atteikšanos no augstāka riska klientu kreditēšanas. Latvijā alternatīvu pakalpojumu ienākšana kreditēšanas jomā sākās pirms septiņiem gadiem, līdz ar ātro kredītu attīstību.

«BigBank» Latvijas filiāles sadarbībā ar Banku augstskolu veiktajā pētījumā apskatītas visas tradicionālo banku darbības jomas un tajās pieejamie alternatīvo pakalpojumu sniedzēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu