Piensaimniekiem piešķir € 6 miljonu ārkārtas atbalstu; cūkkopjiem atbalsta nebūs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Lai ieilgušās krīzes ietekmē piena ražotājiem mazinātu finansiālos zaudējumus un bankrota draudus, reģistrētajām piensaimniecībām tiks piešķirts kopumā 6 197 000 eiro ārkārtas atbalsts, šodien nolēma valdība.

Ministru kabineta apstiprinātā Valsts papildu atbalsta piešķiršanas kārtība piena ražotājiem paredz, ka atbalstu piešķirs Lauksaimniecības datu centrā reģistrētajām saimniecībām par piena daudzumu tonnās, kas piegādāts laikā no 2015.gada 1.oktobra līdz šī gada 30.aprīlim, ja ražotājam ir reģistrētas slaucamas govis vai teles, kas vecākas par 18 mēnešiem.

Atbalstu saņems piena ražotāji, kas ir reģistrēti vienotajā informācijas sistēmā ne vēlāk kā līdz 2016.gada 10.jūnijam.

Plānots, ka atbalstu aprēķinās un līdz šā gada 30.jūnijam izmaksās Lauku atbalsta dienests, dalot kopējo atbalsta summu ar attiecīgo vienību skaitu.

Zemkopības ministrija arī akcentē - tā kā cūkgaļas iepirkuma cena kopš 2015.gada oktobra ir pieaugusi un cenas atšķirība 2016.gada maija sākumā, salīdzinot ar 2014.gada jūliju pirms Krievijas embargo, bija 20%, kas saskaņā ar Eiropas Komisijas viedokli uzskatāms par normālām tirgus svārstībām, situācija nozarē nav vērtējama kā kritiska.

Līdz ar to noteikumi neparedz papildu valsts atbalsta piešķiršanu cūku ganāmpulku īpašniekiem.

Kā ziņots, piešķīrums piensaimniekiem panākts pēc nevalstisko organizāciju spiediena un ir ārkārtīgi nozīmīgs pašreizējā situācijā, it īpaši ņemot vērā, ka ārkārtas atbalsts no Eiropas Savienības (ES), visticamāk, šovasar netiks saņemts.

Saskaņā ar statistiku nozarē darbojas apmēram 21 800 piensaimniecības, savukārt slaucamo govju skaits šā gada aprīlī bija 161 932 salīdzinājumā ar 165 984 govīm tieši pirms gada.

Jau vēstīts, ka visā ES, tostarp Latvijā, vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas un kvotu sistēmas atcelšanas. Kopš 2014.gada jūlija līdz 2016.gada aprīlim piena cena samazinājusies par 33%, ilgstoši nenosedzot ražošanas izmaksas. Šovasar iepirkuma cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena, kas ir zemākais līmenis kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā.

Saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro, bet zaudējumi cūkgaļas nozarē - 24 miljonus eiro.

Tikmēr Briselē norāda, ka papildu ārkārtas atbalsta piešķīrumu ES piensaimniekiem neveicina arī fakts, ka desmit valstis līdz šim tā arī nav izmantojušas iepriekšējo Eiropas Komisijas ārkārtas piešķīrumu.

Piensaimniecības sarežģītajā situācijā 2015.gada nogalē jau saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, atbalsts par slaucamajām govīm ir 12,38 miljoni, ES atbalsts - 7,6 miljoni, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu