EM: Šogad apstrādes rūpniecībā ražotājcenas būs zemākas nekā pērn

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad Latvijā apstrādes rūpniecībā ražotājcenas būs zemākas nekā pērn, prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Ieva Šnīdere.

«Tā kā lielākā daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, tad ražotāju cenu līmeni lielā mērā ietekmē eksportētās produkcijas ražotāju cenu svārstības, ko pamatā nosaka cenu tendences pasaulē, pasaules izejvielu cenu dinamika. Ņemot vērā, ka netiek prognozēts būtisks naftas cenu pieaugums, sagaidāms, ka šogad apstrādes rūpniecības ražotāju cenas būs zemākas nekā iepriekšējā gadā,» sacīja Šnīdere.

Viņa norādīja, ka 2016.gada aprīlī, salīdzinot ar martu, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 0,1%, vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenām pieaugot par 0,4%, bet eksportētajai produkcijai samazinoties par 0,1%.

Kopumā šā gada četros mēnešos ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā samazinājušās par 0,8%, tostarp vietējā tirgū realizētai produkcijai tās pieaugušas par 0,2%, bet eksportētājai produkcijai - samazinājušās par 1,4%. Pēc krituma februārī - martā, cenām vietējā tirgū realizētai produkcijai aprīlī bija vērojams kāpums. Eksporta produkcijas ražotāju cenas samazinājās visos četros mēnešos, ko noteica zemās cenas izejvielām un vājais pieprasījums ārējā tirgū.

Tāpat Šnīdere atzīmēja, ka šogad četros mēnešos nozaru dalījumā būtiskākais ražotāju cenu pieaugums bija papīra, apģērbu un tekstilizstrādājumu ražošanā – attiecīgi par 5,3%, 2,4% un 1,2%. Ražotāju cenu pieaugumu papīra ražošanā noteica cenu kāpums eksportētajai produkcijai, bet apģērbu un tekstilizstrādājumu ražošanā cenas pieauga gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai.

Lielākā pazeminošā ietekme šogad četros mēnešos bija ražotāju cenu samazinājumam kokapstrādē – par 1%, pārtikas produktu ražošanā – par 0,9%, dzērienu ražošanā – par 3,5%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 1,4%, ķīmisko vielu ražošanā – par 2,9% un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 1,5%, ko ietekmēja eksportētās produkcijas cenu kritums šajās nozarēs. Vienlaikus kokapstrādē un pārtikas produktu ražošanā vietējā tirgū realizētajai produkcijai bija vērojams cenu pieaugums.

Jau ziņots, ka Latvijas rūpniecībā ražotājcenas šogad aprīlī, salīdzinot ar 2015.gada aprīli, ir samazinājās vidēji par 3,1%.Tostarp vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas minētajā laika periodā ir sarukušas par 3,9%, bet eksportētajai produkcijai - par 2,2%, tajā skaitā eksportam uz eiro zonas valstīm cenu līmenis sarucis par 1,5%, bet eksportam uz ārpus eiro zonas valstīm - par 2,7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu