Ministrija: cūkgaļas cena Latvijā gada laikā ir sarukusi par 8,4%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Cūkgaļas cena Latvijā šogad martā bija vidēji par 8,4% zemāka nekā pirms gada, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Savukārt Eiropas Savienībā (ES) cūkgaļas cena šogad martā bija vidēji par 9,8% zemāka nekā pirms gada. Vācijā cūkgaļas cena gada laikā samazinājusies par 9,4%, Igaunijā - par 8%, Lietuvā - par 7,6%, Polijā - par 7,5%, savukārt Dānijā - par 7,1%.

Cūkas liemeņa tirgus cena šogad martā Latvijā bija 137,31 eiro par 100 kilogramiem, Lietuvā - 133,23 eiro par 100 kilogramiem, Igaunijā - 132,34 eiro par 100 kilogramiem, bet ES vidēji - 127,29 eiro par 100 kilogramiem.

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamentā atzīmēja, ka ES cūkgaļas tirgū situācija ir stabila un nav pazīmju par cenu izmaiņām.

Tāpat ministrijas pārstāvji norāda, ka šogad aprīlī un maijā no privātās uzglabāšanas krājumiem tiks izņemti lielāki cūkgaļas apmēri, taču ļoti iespējams, ka no privātās uzglabāšanas izņemtā cūkgaļa tiks vesta uz Meksiku, kura plāno atvērt tirgu Spānijas cūkgaļai.

ES dalībvalstīs vidēji kopējais nokauto cūku skaits šogad janvārī samazinājās par 2,4%, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu. Savukārt Latvijā nokauto cūku skaits minētajā laika periodā ir pieaudzis par 19%. Turpmākajos šā gada mēnešos nokauto cūku skaits turpināja kāpt, martā sasniedzot 38,3 tūkstošus.

Turpretī sivēnmāšu skaits Latvijā šogad martā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn samazinājās. Ja 2015.gada martā Latvijā bija nedaudz vairāk kā 28 tūkstoši sivēnmāšu, tad šogad martā to skaits bija sarucis līdz 25,5 tūkstošiem.

Arī cūku ganāmpulku skaits gada laikā Latvijā samazinājies - no apmēram 1500 pērn martā līdz 1365 ganāmpulkiem šogad martā.

Atbilstoši pašreizējām prognozēm, ES cūkgaļas ražošanas apmēri šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu kopumā varētu palielināties par 0,2%. ES cūkgaļas eksporta apmērs šogad pirmajos divos mēnešos ir pieaudzis par 26% salīdzinājumā ar pagājušā gada sākumu, tostarp ES ir būtiski audzējusi cūkgaļas eksporta apmērus uz Ķīnu, Japānu un Honkongu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijā piena un cūkkopības nozares turpina saskarties ar nopietnām tirgus problēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu