Dārzkopības nozarē Latvijā jūtams jauno speciālistu trūkums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Dārzkopības nozarē Latvijā ir jūtams jauno speciālistu trūkums, atzina biedrības «Latvijas Dārznieks» valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš.

«Sākam jau just speciālistu trūkumu, nozare noveco. Jaunie speciālisti un jauns dārznieks vienas dienas laikā nerodas. Beidzot skolu, viņam tāpat kā dakterim vēl vajag zināmu praksi, lai viņš būtu kārtīgs speciālists,» teica Bērziņš, piebilstot, ka valstī ir jānovērš jaunu speciālistu trūkums dārzkopības nozarē.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tāpat svarīgi ir saglabāt un attīstīt Bulduru Dārzkopības vidusskolu. «Mums [dārzkopības nozares sabiedriskajām organizācijām] tagad ir cīņa, lai beidzot noturētu un sakārtotu Bulduru skolu, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) centīgi gribēja likvidēt. (..) Tā kā Bulduru Dārzkopības vidusskola ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, skolas kapitāldaļu turētājs ir ministrijas [IZM] valsts sekretārs, un tur ir daudz neizdarību, varētu pat runāt par pretlikumīgām darbībām, lai radītu iespaidu, ka skola iet uz grunti,» pauda biedrības vadītājs.

Pēc viņa teiktā, Bulduru Dārzkopības vidusskolai nav parādu un ir attīstības potenciāls.

«Latvijas Dārznieka» valdes priekšsēdētājs arī piebilda, ka savulaik bija liela valdības kļūda visas profesionālās izglītības iestādes, tajā skaitā Bulduru Dārzkopības vidusskolu, nodot IZM pārziņā. Iepriekš attiecīgā izglītības iestāde bija Zemkopības ministrijas (ZM) pārraudzībā, kurai atkal vajadzētu uzņemties Bulduru Dārzkopības vidusskolas pārraudzību.

Bērziņš arī atzina, ka par Bulduru Dārzkopības vidusskolu atbildīgajai ministrijai būtu jāņem vērā Igaunijas pieredze, kur vienīgā dārzkopības skola valstī Peipusa ezera apkārtnē ir ļoti labi sakārtota, tostarp valstiski noteikts, cik dārzkopības speciālistu gadā ir jāsagatavo profesionālajām gaitām, ir mazāka birokrātija attiecībā uz pedagogu izglītību. Tāpat dārzkopības skolā Igaunijā studentiem četras reizes mēnesī valsts apmaksā ceļu uz mājām, lai izglītību varētu apgūt arī materiāli mazāk nodrošinātie iedzīvotāji reģionos.

Biedrības «Latvijas Dārznieks» mērķi ir pārstāvēt dārzkopju intereses valsts institūcijās, veidojot dārzkopības attīstībai labvēlīgu valsts ekonomisko politiku, un apzināt dārzkopības situāciju un tās attīstību Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu