FKTK: «Trasta komercbankas» biznesa modelis bija zaudējumus nesošs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

«Trasta komercbankas», kurai Eiropas Centrālā banka (ECB) anulējusi licenci, biznesa modelis bija zaudējumus nesošs, piektdien intervijā Latvijas Radio teica Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Viņš atzīmēja, ka bankas akcionāri ilgstoši nebija spējuši palielināt bankas pamatkapitālu saskaņā ar FKTK prasībām. Tāpat banka neievēroja regulējošās prasības. «Bez tam mēs novērojām, ka bankas biznesa modelis bija zaudējumus nesošs un bankas stratēģija biļa ļoti neskaidra,» teica Putniņš.

FKTK arī norādīja, ka bankā ilgstoši tika novēroti trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, kas radīja lielas bažas. «Viss šis apstākļu kopums kalpoja par pamatu, lai FKTK vērstos ECB,» piebilda Putniņš.

Viņš atzīmēja, ka bankas darbība ir apturēta un piektdien sekos FKTK padomes lēmums par noguldījumu nepieejamību bankā.

Viņš arī atgādināja, ka

visiem noguldītājiem tiks izmaksāta atlīdzība no Noguldījumu garantijas fonda līdz 100 tūkstošiem eiro.

Putniņš informēja, ka «Trasta komercbankai» ir apmēram 5800 personas, kam ir tiesības uz atlīdzību. Bankai ir apmēram 2800 nerezidentu noguldītāji un tāds pats skaits ar rezidentiem. Rezidentu vidū privātpersonas, kuru noguldījumi pārsniedz 100 tūkstošus eiro, ir 44, bet juridiskas personas ir 15. Privātpersonas nerezidenti - 52, un 154 nerezidenti juridiskas personas, kuru noguldījumi pārsniedz 100 tūkstošus eiro. «Tas skaits, kuru noguldījumi pārsniedz 100 tūkstošus eiro, kopumā ir 265. Tas ir ļoti nebūtisks skaitlis,» teica FKTK vadītājs.

ECB pēc FKTK ierosinājuma anulējusi «Trasta komercbankai» izsniegto licenci, ņemot vērā, ka

banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Tāpat ņemts vērā FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestādes izvērtējums,

ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs. ECB lēmums stājās spēkā ceturtdien, 3.martā, plkst.24.

Vienlaikus «Trasta komercbankas» valdes priekšsēdētājs Gundars Grieze aģentūrai BNS sacīja, ka banka vērtēs iespēju apstrīdēt ECB lēmumu anulēt «Trasta komercbankai» izsniegto licenci. «Advokāti šo jautājumu pēta» teica Grieze.

Tāpat ziņots, ka

FKTK padome janvārī noteica darbības ierobežojumus «Trasta komercbankai», aizliedzot veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tostarp ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā klientiem par noteiktu summu,

kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam.

«Trasta komercbanka» pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 4,663 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,7 reizes mazāk nekā 2014.gadā.

Pēc aktīvu apmēra «Trasta komercbanka» 2015.gada septembra beigās bija 12.lielākā banka Latvijā,

bet pēc piesaistīto noguldījumu apmēra 13.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. 2015.gada jūnija beigās «Trasta komercbankai» bija 4889 klienti, tostarp 2359 juridiskās personas un 2530 - privātpersonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu