Izbeigts viens no diviem tiesvedības procesiem par «Kurzemes loka» trešā posma īstenošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Izbeigts viens no diviem tiesvedības procesiem, kurā tika pārsūdzēta energoinfrastruktūras projekta «Kurzemes loks» trešā posma īstenošana, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ministrijā stāstīja, ka attiecībā uz «Kurzemes loka» projekta noslēdzošās daļas īstenošanu - iekšējo augstsprieguma līniju starp Ventspili, Tumi un Imantu, kuru plānots pabeigt 2019.gadā, - patlaban norit divi tiesvedības procesi. Procesi saistīti ar valdības izdoto akceptu ļaut īstenot elektrotīklu pārvades savienojuma «Kurzemes loks» trešā posma «Tume-Rīga (Imanta)» rekonstrukciju un jaunbūvi.

Vienā no procesiem pērn maijā Administratīvā rajona tiesa pieņēma juristes Ingas Peimanes pieteikumu, kurā aicināts atcelt Ministru kabineta lēmumu atļaut būvēt jaunu augstsprieguma līniju Ķemeru nacionālā parka teritorijā. EM atzīst, ka

šī prasība ir noraidīta, taču patlaban Administratīvā apgabaltiesa lemj, vai pieņemt saņemto apelācijas sūdzību.

Savukārt otrajā tiesvedības procesā tiek izskatīta privātpersonu prasība atcelt valdības lēmumu par «Kurzemes loka» trešā posma īstenošanu, ņemot vērā bažas, ka paredzētās

elektrolīnijas izvietojums skars pieteikumā tiesai norādītos īpašumus, tādējādi būtiski aizskarot privātpersonu intereses.

Tomēr pieteicēji tiesai ir lūguši izbeigt tiesvedību minētajā lietā, jo, balstoties uz «Kurzemes loka» projekta īstenotāja AS «Augstsprieguma tīkls» paskaidrojumiem tiesai,

elektropārvades līnijas trases novietojums ir izmainīts un tas vairs neskar nevienu no pieteikumā norādītajiem īpašumiem.

Jau ziņots, ka «Kurzemes loks» ir energoinfrastruktūras projekts, kas paredz izbūvēt 330 kV gaisvadu augstsprieguma elektrolīniju Latvijas rietumu daļā. Tā realizācija sadalīta trijos posmos. Izbūvējot elektropārvades tīklu savienojumu «Kurzemes loks», tiek paaugstināts elektroapgādes drošums, jo iepriekšējās paaudzes pārvades līniju vietā tiek izveidota jauna moderna līnija.

Līnijas izbūve un darbība sniedz iespējas attīstīt energoietilpīgus objektus Jūrmalas pilsētas teritorijā. Kopā ar «Kurzemes loka» līnijas attīstīšanu un izbūvi «Augstsprieguma tīkls» paredz modernizēt apakšstacijas Sloka, Dzintari un Priedaine un gaisvadu līniju ievadus/savienojumus Jūrmalā. Šāda modernizācija nodrošinās iespēju nākotnē nodrošināt Jūrmalas reģiona attīstībai nepieciešamās pārvades sistēmas jaudas, jo, nerekonstruējot šo pārvades tīkla daļu, drīzumā tās nebūs pietiekošas.

Ieguldījumi «Kurzemes loka» pirmajos divos posmos ir 98,5 miljonu eiro apmērā.

Trešajā kārtā līdz 2018.gada beigām iecerēts izbūvēt 330 kV gaisvadu augstsprieguma elektrolīniju posmā Ventspils-Tume-Imanta. Realizējot projekta trešo kārtu, tiks uzlabots arī elektroapgādes drošums un mazināsies pārvades līniju avārijas atslēgumu iespējamība, tādēļ spēcīgo vētru radītie elektroenerģijas pārtraukumi vairs nebūs tik ilgstoši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu